Iranul şi negocierile de la Geneva

Geneva - discutii pe tema dosarului nuclear iranian. foto antena3

Geneva – discutii pe tema dosarului nuclear iranian. foto antena3

S-ar părea că asistăm la o oarecare detensionare în negocierile privind dosarul nuclear iranian. În acest sens, Statele Unite au salutat abordarea mai serioasă pe care Iranul a adoptat-o la negocierile pe tema programului său nuclear, potrivit AFP, citat de MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a caracterizat ca fiind “utilă” noua abordare a Teheranului în negocierile pe tema programului său nuclear.

În schimb, Rusia s-a arătat mai sceptică, apreciind că “nu există motive pentru a aplauda negocierile între Iran şi Grupul 5+1 pe tema programului nuclear iranian”. Rusia a declarat că “rezultatele ar fi putut fi mai bune”.

“Rezultatele sunt mai bune decât cele de la Alma-Ata, dar acest lucru nu garantează progrese ulterioare. Nu există motive pentru a aplauda. Ar fi putut fi mai bine”, a declarat Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. Potrivit lui Riabkov, “distanţa între poziţiile diplomatice ale Iranului şi Grupului 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) se măsoară în kilometri”.

Totodată, diplomatul rus a calificat negocierile de la Geneva drept “dificile, uneori tensionate, deseori imprevizibile”.
“Principala dificultate este lipsa încrederii între participanţii la negocieri”, a explicat Riabkov.

La Geneva, pe 7-8 noiembrie, va avea loc viitoarea reuniune pe tema programului nuclear iranian.Aceasta, conform declaraţiei finale adoptată după actualele discuţii.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a citit această declaraţie la finalul actualei reuniuni, subliniind că participanţii nu vor dezvălui detaliile planului prezentat de Teheran.

 

Sursa: AFP; MEDIAFAX

What Next?

Related Articles