Iranul a anunţat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale în Marea Caspică

Marea Caspica - delimitarea zonei economice dintre URSS si Iran

Ministrul iranian al petrolului, Rostam Qassemi, a anunţat că Iranul a descoperirea unui zăcământ de gaze naturale în zona sa din Marea Caspică, estimat la 50 de mii de miliarde de metri cubi de gaze.

Zăcământul se află la o adâncime de 700 de metri, fiind localizat în interiorul frontierelor maritime ale Iranului.

Potrivit lui Rostam Qassemi zăcământul descoperit depăşeşte de aproape cinci ori rezervele de gaze prospectate până în prezent în partea iraniană a Mării Caspice şi estimate de experţi la 11 mii de miliarde de metri cubi de gaze.

Rezervele de gaze naturale ale Iranului, inferioare numai celor de pe teritoriul Federaţiei Ruse, reprezintă 16% din rezervele mondiale de gaze.

Acest anunţ al Teheranului intervine în contextul în care zonle economice exclusive în Marea Caspică nu sunt delimitate între ţările riverane. Statutul Mării Caspice, reglementat până la destrămarea Uniunii Sovietice prin două acorduri între URSS şi Iran, este disputat din 1991 între statele foste componente ale URSS. Un al doilea summit al Mării Caspice, desfăşurat în 2007 la Teheran, s-a încheiat doar cu un acord general asupra statutului juridic. De atunci respectiva chestiune se află tot în discuţii.

sursa: RIA Novosti

What Next?

Related Articles