Iran – date din Acordul preliminar încheiat cu grupul 5+1

Geneva, Acrod preliminar Iran si grupul 5+1. foto rfi

Geneva, Acrod preliminar Iran si grupul 5+1. foto rfi

Week-end-ul ce abia a luat sfârşit a fost marcat şi de un eveniment pozitiv, petrecut pe scena internaţională. Astfel, în noaptea de 23 spre 24 noiembrie, China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite, pe de-o parte – şi Iranul, pe de altă parte, au încheiat la Geneva, un Acord preliminar asupra programului nuclear iranian. Aceasta, potrivit AFP, citată de MEDIAFAX.

Potrivit acordului, unele dintre sancţiunile impuse până acum sunt mai puţin dure, în schimbul unei limitări a programului nuclear de către Teheran.

Programul nuclear iranian va fi supus unor inspecţii internaţionale amănunţite, timp de şase luni, în vederea negocierii unei “soluţii complete”.

În text nu se stipulează nimic despre un eventual “drept” al Iranului de a îmbogăţi uraniul. Însă Iranul îl consideră o confirmare a faptului că programul său de îmbogăţire a uraniului a fost orecum “recunoscut”.

Pe de altă parte, Casa Albă a declarat că acordul “nu recunoaşte dreptul de a produce uraniu îmbogăţit de către Teheran”.

Documentul cuprinde reglementări pentru o primă etapă de şase luni, etapă care poate fi prelungită prin “comun acord”.

Dintre prevederile acestei prime etape Mediafax le citează pe următoarele:
– “Din stocul de uraniu îmbogăţit, existent în prezent, la (nivelul de) 20%, el va reţine jumătate din oxidul de uraniu pentru a fabrica combustibil destinat (reactorului civil iranian de cercetare) TRR. El va dilua stocul rămas de la un nivel de 20% de UF6 (hexafluorură de uraniu, un gaz care alimentează în mod direct centrifugele de uraniu) până la 5%”.
– “Iranul anunţă că nu va îmbogăţi uraniu la (un nivel) de peste 5% în decurs de şase luni”.
– “Iranul anunţă că nu-şi va continua activităţile la uzina de la Natanz, la cea de la Fordo, şi în reactorul (cu apă grea) de la Arak”.
– “Odată ce instalaţia pentru conversia UF6 îmbogăţit la un (nivel de) maximum 5% în UO2 (oxid de uraniu) este pregătită, Iranul va transforma în oxid gazul UF6 recent îmbogăţit la un (nivel) maximum de 5% în perioada de şase luni”.
– “Nu vor exista alte instalaţii de îmbogăţire”.
– “Nu se vor construi instalaţii capabile de retratare”.
– “Monitorizare intensă; “o informare detaliată va fi livrată AIEA (Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică), inclusiv planurile instalaţiilor nucleare, o descriere a fiecărei clădiri din fiecare instalaţie nucleară”.
-“Experţii AIEA vor benedicia de un acces zilnic (…) şi fără anunţarea prealabilă, la instalaţiile de la Fordo şi Natanz.
“Date actualizate vor fi livrate despre funcţionarea reactorului de la Arak”.
La rândul lor, cele şase mari puteri se angajează să relaxeze sancţiunile în felul următor:
– “Suspendarea  unora dintre sancţiunile impuse asupra vânzărilor de petrol brut de către Iran, permiţând clienţilor actuali ai Iranului să continue să cumpere în medie aceleaşi cantităţi”.
– “Suspendarea sancţiunilor Statelor Unite impuse asupra industriei de automobile din Iran şi asupra serviciilor care au legătură cu aceasta”.
– “Nu vor fi adoptate noi sancţiuni ale Consiliului de Securitate în legătură cu dosarul nuclear”.
– “Nu vor fi adoptate noi sancţiuni UE în legătură cu dosarul nuclear”.
– “Administraţia americană (…) se va abţine să adopte noi sancţiuni generate de dosarul nuclear”.
– “Crearea unui sistem de finanţare care să permită acordarea de sprijin umanitar, în vederea satisfacerii lipsurilor Iranului”.
– “Suspendarea sancţiunilor UE şi Statelor Unite asupra: aurului şi materiilor preţioase şi serviciilor care au legătură cu ele,exporturilor petrochimice iraniene şi serviciilor care au legătură cu ele”.

Potrivit Casei Albe, această relaxare a unor sancţiuni, cu caracter “limitat, temporar, ţintit” reprezintă echivalentul sumei de aproximativ şapte miliarde de dolari.

Pe de altă parte, cea mai mare parte a sancţiunilor americane, comerciale şi financiare, vor rămâne în vigoare în următoarele şase luni, la fel ca sancţiunile decise de către Consiliul de Securitate al ONU.

What Next?

Related Articles

One Response to "Iran – date din Acordul preliminar încheiat cu grupul 5+1"