India lansează un program amplu de ajutor alimentar

foamete-saracie- foto ecomagazin

foamete-saracie- foto ecomagazin

Guvernul indian a lansat recent un program amplu de ajutor alimentar. Prin acest program se doreşte îmbunătăţirea sistemului de distribuire a produselor alimentare.
În ciuda faptului că India este unul dintre cei mai mari producători de produse alimentare din lume, indicele global al foamei o plasează pe locul 65 din 79, potrivit CNN.

Acest lucru se datorează numărului extrem de ridicat al populaţiei Indiei – aproximativ 1,2 miliarde de locuitori. Densitatea mare a poluaţiei este considerată o problemă globală majoră, deoarece influenţează direct agenda de securitate regională şi internaţională, prin efectele pe care le exercită asupra securităţii economice, umane şi de mediu.

Chiar dacă în trecut au fost adoptate măsuri în acest sens, problemele alimentare nu au putut fi remediate, iar în prezent, aproape jumătate din copii suferă de malnutriţie.

Acest ajutor alimentar va presupune un efort financiar de 22 de miliarde de dolari pe an, şi constă în vânzarea de grâu şi orez subvenţionat către 67% din totalul populaţiei.

Actuala schemă de ajutor alimentar va veni în completarea unui alt program de acelaşi gen, care constă, în prezent, în hrănirea a 218 milioane de persoane.

Există mari şanse ca acest program să eşueze datorită corupţiei instituţionalizate cu care se confruntă India. Se previzionează că se va încerca deturnarea unei părţi din produsele subvenţionate către export, în beneficiul câtorva privilegiaţi ai sistemului.

Corupţia endemică instituţionalizată este o problemă securitară majoră pentru India, campania populară anti-corupţie din 2011 neavând succes, deoarece parlamentul a refuzat să adopte o nouă legislaţie în acest sens.

În plus, există temeri că acest program extrem de ambiţios va împovăra finanţele publice, mai ales în contextul în care se anticipează că în următorii ani costurile acestuia se vor dubla, deoarece este nevoie şi de o dezvoltare a infrastructurii de depozitare şi distribuire a produselor.

Acesta este un alt paradox al Indiei, care, deşi a avut în anii precedenţi o producţie agricolă foarte bună, o bună parte din cerealele destinate ajutorării populaţiei au putrezit în silozuri, din cauza mecanismelor ineficiente de distribuire.

Aşadar, potrivit aceleiaşi surse, pentru ca acest program să aibă succes, în primă fază trebuie gândit şi implementat un sistem eficient de stocare şi distribuire a produselor.

Sărăcia acută este o problemă securitară gravă la adresa stabilităţii interne a Indiei, iar presiunea demografică crescândă amplifică acest fenomen, constituind o provocare pentru sistemul politic indian.

Surse: CNN

Sergiu- Constantin Dur

What Next?

Related Articles