Igor Dodon – scurt CV

IgorDodon-noul presedinte al R. Moldova-foto-agerpres

IgorDodon-noul presedinte al R. Moldova-foto-agerpres

Igor Dodon – deputat, fost ministru şi fost prim-vicepremier şi-a început cariera politică în timpul regimului lui Vladimir Voronin, în două guverne succesive. Igor Dodon are 41 de ani.  S-a născut în Sadova, Călăraşi. Este căsătorit şi are trei copii.


A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Agrare de Stat şi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice.

A fost ministru al Economiei în anii 2006-2008 în Guvernul Tarlev. În guvernul următor, condus de Zinaida Greceanii, Dodon şi-a păstrat portofoliul, dar a ocupat şi functia de prim-vicepremier.

În 2009, el a fost ales deputat din partea PCRM, iar în noiembrie 2011 a părăsit formaţiunea şi s-a alăturat Partidului Socialiştilor, al carui preşedinte a devenit în urma congresului organizat în acelaşi an.

La alegerile locale din iunie 2011, Igor Dodon s-a duelat cu Dorin Chirtoacă in turul doi al scrutinului pentru functia de primar al Chisinaului. Atunci, Chirtoacă a câştigat peste 50% din voturi, iar Dodon, puţin peste 49%. În perioada 2012 şi 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste, cerând demisia primarului Dorin Chirtoacă. Ulterior, el a pledat pentru un referendum de demitere a edilului Capitalei. În martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat împreună cu Alianţa pentru Integrare Europeană pe Nicolae Timofti în funcţia de Şef al statului.

Ulterior, Dodon a declarat că “regretă votul său pentru Timofti”.

What Next?

Related Articles