Ierusalimul rămâne în alertă chiar dacă tensiunile religioase se estompează

 

Jerusalem jul 2017 foto thenationonlineng

Jerusalem jul 2017 foto thenationonlineng

Israelul a luat măsuri de consolidare a securității în Orașul Vechi din Ierusalim vineri, 21 iulie, a.c. și a fost pregătit pentru posibile confruntări cu persoanele de religie musulmană, după ce premierul Benjamin Netanyahu a decis că detectorele de metale aplasate într-un loc cu o sensibilitate crescută la un loc sfânt nu vor fi îndepărtate.

Au avut loc confruntări zilnice între palestinieni, care aruncau cu pietre și poliția israeliană care folosește grenade paralizante de când detectorele au fost plasate la intrarea în altar, cunoscut musulmanilor ca Sanctuar Noble și evreilor ca Mount Temple.

Polițiștii israelieni au declarat faptul că au fost mobilizate unități extra pentru a consolida securitatea în Orașul Vechi, în timp ce accesul musulman la sanctuarul destinat rugăciunii ar fi limitat pentru femeile de toate vârstele și bărbații cu vârsta peste 50 de ani. Blocaje rutiere au fost instalate pe drumurile apropiate spre Ierusalim pentru a opri autobuzele care transportă musulmani la zona sfântă.

Complexul Noble Sanctuary-Temple Mount, care conține Dome of the Rock și Moscheea Aqsa, a fost mult timp o sursă de fricțiune religioasă. De când Israelul a capturat și anexat orașul vechi, inclusiv complexul, în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, a devenit de asemenea un simbol al naționalismului palestinian.

Joi, au fost cerut ca Netanyahu să se retragă și să înlăture detectoarele de metale pentru a nu inflama situația. Președintele turc, Tayyip Erdogan, după ce a discutat problema cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, a făcut apel la președintele israelian Reuven Rivlin să facă presiuni pentru eliminarea lor.

Nickolay Mladenov, coordonatorul special al Organizației Națiunilor Unite pentru negocierile de pace Israel-Palestiniene, a făcut apel la calm și Casa Albă a cerut o rezoluție. Iordania, care are custodia supremă a locului sfânt, a fost, de asemenea, implicată în eforturile de mediere.

Zinca Răzvan-Petru, InfoMondo

Sursa: Reuters

Foto: http://thenationonlineng.net/

 

 

What Next?

Related Articles