Human Rights Watch şi utilizarea rachetelor balistice în Siria

HRW. foto horseemediaOrganizaţia internaţională Human Rights Watch (HRW), afirmă într-un raport întocmit în urma unei anchete că, “regimul sirian, fidel lui Bashar al –Assad, a utilizat rachete împotriva rebelilor, ucigând astfel numeroşi civili, inclusiv copii.

Ancheta a fost realizată  în legătură cu nouă rachete lansate în perioada februarie-iulie, relatează AFP.

Din cauza celor nouă rachete şi-au pierdut viaţa cel puţin 215 persoane, dintre care circa o sută de copii, potrivit HRW, care a vizitat şapte din cele nouă locuri în cauză din Siria.

”Comandanţii militari nu ar trebui să utilizeze rachete balistice în zonele locuite de către civili”, a insistat organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la New York.

Organizaţia consider că utilizarea repetată a acestor rachete împotriva unor zone populate conduce la idea că “armata foloseşte intenţionat tehnici de război, incapabile să facă diferenţa dintre civili şi combatanţi, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului umanitar internaţional”.

Potrivit HRW, o mare parte dintre aceste rachete sunt lansate de la o bază situată în apropiere de Qalamoun, la nord-este de Damasc, depistat de către militanţi sirieni antiregim.
Citând un raport al Institutului internaţional pentru studii strategice din 2011, HRW reaminteşte că armata siriană dispune de un arsenal de rachete Scud, SS-21 Tochka şi Luna-M.

 

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles