Hollande nu exclude posibilitatea de a cere votul Parlamentului pentru intervenţia în Siria

Hollande si Cameron. foto protv

Hollande si Cameron. foto protv

S-ar putea spune că preşedintele Franţei, François Hollande, s-a inspirat de la britanici sau/şi de la americani, vis-a-vis de decizia de a interveni militar în Siria. Aceasta, deoarece,François Hollande nu exclude să ceară un vot în Parlament, vot reclamat cu insistenţă de către opoziţie, cu privire la o angajare franceză în Siria.

Declaraţia a fost făcută de ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Alain Vidalies, contactat de postul de radio RTL, citat de MEDIAFAX.

Totuşi, supunerea la vot în PArlamentul francez este oarecum condiţionată de decizia ce o va lua Congresul american vis-a-vis de posibila intervenţie militară în Siria.

“Asupra a ce am vota miercuri (4 septembrie n.r)?”, a declarat ministrul francez, în contextul în care Congresul american se va reuni începând din 9 septembrie.

Premierul Jean-Marc Ayrault nu a exclus, la rândul său, posibilitatea ca în Parlament să aibă loc, la un moment dat, o consultare însoţită de un vot.

“Preşedintele Republicii este cel care decide dacă un vot, pe care Constituţia noastră nu îl cere, este necesar să aibă loc”, a afirmat el.

În fapt, Franţa nu intenţionează să intervină singură în Siria.

“În cazul în care Congresul american se opune intervenţiei, Franţa nu va merge singură”, a subliniat luni Patricia Adam, preşedinta Comisiei pentru Apărare din cadrul Adunării Naţionale franceze.

“În cazul în care Congresul SUA spune “DA” unui atac, atunci se va pune problema dacă noi susţinem o intervenţie”, a adăugat ea.

Cu o zi înaintea acestei dezbateri parlamentare, în clasa politică franceză există disensiuni, care contrastează cu consensul atunci când a fost vorba de intervenţia în Mali, la începutul acestui an.

Mulţi dintre membrii dreptei pretind ca, după modelul lui David Cameron şi Barack Obama, François Hollande să ceară un vot în Parlament.

 

Sursa: RTL, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles