Hezbollah ajută la repatrierea refugiaților sirieni

foto ewn.co.za

foto ewn.co.za

Aproximativ 300 de refugiați sirieni s-au reîntors din nord-estul Libanului în orașul natal Asal al-Ward din Siria, ca urmare a detensionării sitiației de securitate locale. Libanul găzduiește în prezent peste un milion de refugiați sirieni.

Refugiații s-au întors în Siria în urma unui acord negociat între gruparea rebelă siriană Saraya Ahl al-Sham și gruparea libaneză Hezbollah, care luptă în Siria de partea guvernului sirian. De asemenea, Hezbollah a colaborat împreună cu armata libaneză și cu guvernul lui Bashar al Assad pentru a  asigura tranzitul refugiaților care doresc să se întoarcă în Siria.

Aceasta a fost a doua operațiune ce are ca scop întoarcerea organizată a familiilor strămutate din Arsal către Assal al-Ward, după ce armata Libanului a derulat o operațiune similară la începutul lunii iunie a.c..

Orașul Assal al-Ward, aflat la aproximativ 40 de kilometri sud-est de Arsal, a fost relativ stabil după ce a fost recapturat din mâinile rebelilor de către forțele regimului sirian și de către Hezbollah.

Doi refugiați din Arsal, care au dorit să rămână anonimi, au declarat că majoritatea persoanelor din taberele de refugiați nu sunt dispuse să se întoarcă în orașele lor natale deoarece le este frică că bărbații și tinerii vor fi recrutați în armată.

Agenția ONU pentru refugiați din Liban și Semiluna Roșie a Siriei au negat implicarea lor în aceste operațiuni.

 

Zinca Răzvan-Petru, InfoMondo

 

Surse: The New Arab, Reuters

What Next?

Related Articles