Guvernul intenţionează să elimine scutirile ce se acordau veteranilor de război, handicapaţilor şi refugiaţilor

Ca şi cum nu ar fi suficient de greu de supravieţuit, guvernul Boc intenţionează să elimine scutirea de la plata abonamentului telefonic şi radio-tv pentru veteranii de război.

Totodată, guernul vrea să anuleze şi dreptul la gratuitate pe transportul în comun şi CFR pentru persoanele persecutate politic şi să tăie indemnizaţiile persoanelor cu handicap, înlocuindu-le cu sume fixe.

Noile reduceri de cheltuieli ar urma să fie aplicate de la 1 ianuarie 2011 , împreună cu diminuarea indemnizaţiilor acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap, foştilor deţinuţi politici, pensionarilor membri ai uniunilor de creaţie şi revoluţiona­rilor.

În acelaşi timp, Casa Naţională de Pensii nu va acorda nici anul viitor bilete de odihnă şi nici ajutoare la ieşirea la pen­sie sau la trecerea în rezervă a ca­drelor militare , conform unui document aflat în stadiu de variantă de lucru şi citat de Jurnalul Naţional.

Astfel, Guvernul ar urma să taie indemnizaţiile primite de persoanele cu handicap şi să acorde sume fixe lunare, respectiv 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat şi 35 de lei pentru handicap mediu.

În cazul persoanelor cu handicap care realizează venituri, alocaţiile vor fi de 205 lei pentru handicap grav, 160 de lei pentru handicap accentuat şi 20 de lei pentru handicap mediu.

Tot de la 1 ianuarie 2011 ar urma să fie tăiate şi indemnizaţiile acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap , care sunt în prezent de 400 de lei lunar.

Asistentul persoanei cu handicap va primi doar 50% din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii şi va fi obligat să îngrijească două persoane cu handicap. Dacă nu poate îngriji două persoane cu handicap din cauză că are în grijă o persoană singură cu handicap sever, va primi doar jumătate din sumă.

În cazul copiilor cu handicap, familiile acestora vor primi un ajutor de 91 de lei pentru cei cu han­di­cap grav, 68 de lei pentru handicap accentuat şi 33,5 lei pentru handicap mediu.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles