Grupul statelor arabe renunță la cele 13 condiții impuse Qatarului

Sursa imaginii BBC

Sursa imaginii BBC

Cele patru țări din Golf (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt) – care au impus embargoul asupra Qatarului – nu mai insistă asupra îndeplinirii celor 13 condiții care i-au fost prezentate micului emirat luna trecută.

Diplomații celor patru țări, prezenți la sediul ONU, au declarat agențiilor de presă că în acest moment ei doresc doar acceptarea a șase principii de bază. Acestea includ angajamentul total în combaterea terorismului, a extremismului și încetarea acțiunilor de provocare și incitare la violență. Qatarul nu a avut încă nici o reacție oficială în urma acestor declarații.

Până acum, micul emirat a respins cele 13 condiții, pe care le-a considerat o amenințare la suveranitatea sa și încalcă legea internațională, acuzând, în același timp, blocada impusă de vecinii săi.

Embargoul terestru, maritim și aerian – care i s-a impus cu șase săptămâni în urmă – a provocat mari tulburări în Qatar, stat dependent de importuri pentru a satisface nevoile de bază ale populației.

Într-un comunicat de presă, care a avut loc marți la New York, diplomații din cele patru țări au afirmat că ei doresc rezolvarea acestei crize într-un mod amiabil.

Reprezentantul permanent la ONU al Arabiei Saudite, Abdullah al-Mouallimi a afirmat că miniștrii de externe s-au pus de acord asupra celor 6 principii în timpul unei întâlniri care a avut loc la Cairo, în data de 5 iulie a.c. și a precizat că „acestea ar trebui să fie ușor de acceptat de către qatarezi”.

Potrivit agenției de presă, „New York Times”, ele vizează combaterea terorismului și a extremismului, împiedicarea finanțării și adăpostirii grupurilor teroriste, stoparea incitării la ură și violență și abținerea de a interveni în afacerile interne ale altor state.

Mouallimi a accentuat că nu se va face „nici un compromis” asupra acestor principii, adăugând, însă, că ambele părți vor putea să discute despre modul cum vor fi implementate.

Lista cu cele 13 solicitări prezentată Qatarului în 22 iunie a.c. cuprindea întreruperea emisiei postului de știri, Al-Jazeera, închiderea unei baze militare turcești, ruperea legăturilor cu „Frăția Musulmană” și limitarea relațiilor diplomatice cu Iranul.

Reprezentantul saudit a mai declarat că închiderea postului de știri, Al Jazeera, nu este absolut necesară, însă oprirea incitării la violență trebuie neapărat respectată: „Dacă singura cale de respectare a acestui principiu este prin închiderea agenției de presă, foarte bine! Dacă putem realiza acest lucru fără închiderea postului de știri, iar este bine! Esențialul este obiectivul și principiul din spatele oricărei măsuri”.

Reprezentantul permanent al Emiratelor Arabe Unite, Lana Nusseibeh a avertizat că dacă micul emirat „nu va accepta principiile de bază în jurul cărora se definesc terorismul și extremismul în regiunea noastră, va fi dificil ca acest stat să mai rămână în Consiliul de Cooperare al Golfului”.

Qatarul a recunoscut că a sprijinit grupările islamiste considerate de unii dintre vecinii săi ca fiind organizații teroriste, printre care și „Frăția Musulmană”. Însă a respins acuzația că ar fi ajutat grupări jihadiste care au legătură cu al-Qaeda, sau DAESH.

Ministrul de Stat al EAU pentru Cooperare Internațională, Reem al-Hashimi a afirmat: „În caest moment mingea este în terenul Qatarului”. Ea a adăugat că Statele Unite au avut „un rol foarte important în crearea a ceea ce se dorește a fi o rezolvare pașnică a crizei actuale”.

Președintele Trump și-a asumat repede meritele pentru presiunea diplomatică asupra Qatarului, afirmând că aceasta ar putea fi „începutul sfârșitului ororii terorismului”.

Dar Ministrul său de Externe, Rex Tillerson nu a fost în totalitate de acord cu lista de condiții, afirmând că unele din ele „ar fi foarte greu de îndeplinit de către Qatar”.

Săptămâna trecută, reprezentantul american a pus în scenă o adevărată diplomație de mediere în acea regiune și a semnat Memorandumul de Înțelegere cu Qatarul privind combaterea finanțării terorismului. Această acțiune a fost catalogată de Hashimi drept „o decizie excelentă”.

 Mihai Corb, InfoMondo

Sursele știrii: BBC, News of the World, Bloomberg,

What Next?

Related Articles