Germania lasă Nabucco fără sprijinul său?

Nabucco un proiect cu tot mai mulţi concurenţi

Potrivit Financial Times, compania germană  RWE duce în prezent discuţii cu partenerii săi cu privire la retragerea din proiectul gazoductului Nabucco.

În acest context, reprezentanţii RWE poartă discuţii cu OMV (partenerul austriac din cadrul consorţiului Nabucco) pentru perfectarea unei înţelegeri privind soarta celor 16,7% acţiuni RWE din cadrul Nabucco.

Financial Times anunţă că o decizie privind strategia RWE va fi luată săptămâna aceasta.

Ieşirea RWE din consorţiu ar afecta grav soliditatea proiectului Nabucco, compania germană beneficiind de sprijinul celei mai mari puteri economice a UE, Germania. Deja dificultăţile economice şi lipsa de sprijin politic au dus la amânarea proiectului care prevede în esenţă reducereea dependenţei energetice faţă de Rusia. Nu se cunoaşte dacă apropierea politică ruso-germană a stat la baza adoptării acestei decizii.

Nabuuco, prevăzut cu o capacitate de până la 31 miliarde de metri cubi de gaze anual ar urma să transporte gazul din regiunea Mării Caspice înspre Europa reducând astfel dependenţa acesteia de gazul rusesc. Se apreciază că obstacolul major în construcţia Nabucco a fost până în prezent identificarea unui furnizor care să fie capabil să asigure cu suficiente gaze conducta.

Acţionari ai Nabucco, cu părţi egale (16,67%) sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), BEH (Bulgaria), Transgaz (România), RWE (Germania). Fiecare dintre acţionari deţine aproximativ 16,67% din participaţii.

sursa: Financial Times

What Next?

Related Articles