Germania – 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Zidul Berlinului. foto presaliberaÎn aceste zile se împlinesc La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Între timp, s-au succedat regimuri, au apărut forţe politice noi, democratice şi, culmea, puterea în Europa a ajuns să fie deţinută de… Germania. Nu de Bruxelles, sediul Uniunii Europene, nu de Paris sau Londra.
Unii analişti apreciază, la 25 de ani de la unificarea Germaniei că actuala criză din zona euro nu face decât să întărească această poziţie de leader, potrivit AFP.

Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, după căderea Zidului Berlinului în 1989,îşi exprima temerea că reunificarea acestui stat “ar putea conduce la o supremaţie a Germaniei în Europa”.

“I-am învins pe germani de două ori şi iată-i că îşi revin”, a afirmat exprimându-şi astfel temerea că reunificarea  ar putea pune în pericol, cândva Europa.

“Înainte de căderea Zidului Berlinului, Germania se afla, din punct de vedere economic, la marginea Europei. Astăzi, ea se află în centrul Europei din punct de vedere geografic, economic şi politic”, a estimat Karel Lannoo, director al Centrului de Studii Politice Europene de la Bruxelles.

“Ea este în centrul reactorului Europei. În timpul crizei financiare, am văzut că Berlinul ocupa cel mai important loc din Europa, nu Bruxellesul”, a declarat acesta pentru AFP, citat de MEDIAFAX.

De fapt, Germania reunificată se impune ca gigantul Uniunii Europene, contribuind cu peste 27% la producţia din zona euro. Şi, datorită forţei sale economice, Germaniei i-a fost solicitat ajutorul mai mult decât oricărei alte ţări partenere pentru a salva statele aflate sub povara datoriilor şi pentru a evita ‘prăbuşirea construcţiei europene, Uniunea Europeană.

Analiştii apreciază că “puterea actuală a Germaniei derivă din succesul economic recent: în urmă cu câţiva ani, la începutul anilor 2000, ţara era chiar numită ‘bolnavul’ Europei”.

Este posibil ca puterea Berlinului să fie “una temporară”. Apreciarea îi aparţine tot lui Karel Lannoo, şi se întemeiază pe estimările economice pe termen lung cu care se confruntă Germania: scăderea demografică şi rata scăzută a natalităţii.

Expertul subliniază de asemenea că slăbiciunea economică actuală a Franţei a transformat cuplul franco-german, “motorul tradiţional al Europei, într-un tandem dezechilibrat”.

În mod paradoxal, în timp ce criza economică din Europa a consolidat rolul Germaniei, multe voci şi-au exprimat regretul că Berlinul respinge asumarea unui rol de lider pe scena internaţională.
Pe plan extern, Germania este considerată –  în afara Europei –  ca fiind o putere dominantă. De exemplu, Angela Merkel a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin de la începutul crizei ucrainene mai mult decât oricare alt lider european.

În cadrul UE, situaţia stă altfel: Germania este criticată din cauza poziţiei sale uneori timide. În timp ce Franţa a fost una dintre primele ţări care au trimis avioane pentru a participa la loviturile împotriva grupării jihadiste Statului Islamic în cadrul coaliţiei conduse de Statele Unite, Germania şi-a limitat angajamentul la “pregătirea luptătorilor kurzi”.

“Germania este reticentă în a juca un rol de lider pe scena mondială; totuşi, acest lucru împiedică Uniunea Europeană să ăşi asume acest rol, dacă Germania nu este de acord”.

Prin urmare, la 25 de ani de la reunificare, Germania este o putere care poate dicta, dacă doreşte, şi nu doar Uniunii Europene.

Sorina Bruj

 

Sursa: AFP, MEDIAFAX, AGERPRES

 

What Next?

Related Articles