Georgia un subiect controversat pe agenda relaţiilor NATO – Rusia

Harta Georgiei

Prezent la o reuniune a Consiliului NATO-Georgia, secretarul general al NATO, Anders fogh Rasmussen, a refuzat să ofere garanţii Georgiei cu privire la acordarea unui Plan de Acţiune în vederea aderării la Alianţă – Membership Action Plan (MAP) la viitorul summit de la Chicago. Analiştii ruşi consideră că refuzul lui Rasmussen este datorat faptului că NATO îşi construieşte relaţiile cu Tbilisi ţinând cont de opinia Moscovei, lucru combătut cu vehemenţă de Rasmussen.

Atitudinea lui Rasmussen privitoare la refuzul de a oferii garanţii Georgiei privind acordarea MAP vine în contextul în care acesta a lăudat Tbilisi pentru modul în care luptă împotriva corupţiei, pentru reforme şi menţinerea unei creşteri economice destul de ridicate în condiţiile actualei crize economice mondiale.

Ca urmare liderii de la Tbilisi se aşteptau ca Rasmussen să formuleze promisiuni concrete privind integrarea Georgiei la NATO.

Însă, secretarul general al NATO a declarat că Georgia “va deveni neapărat membru al Alianţei”, dar că ea nu a atins încă nivelul necesar. “Trebuie continuată construcţia unei ţări libere şi consolidarea instituţiilor democratice. De aceea, deocamdată nu pot spune precis când va deveni Georgia membră a NATO”, a declarat Rasmussen.

Rasmussen a comentat însă declaraţia reprezentantului permanent al Rusiei pe lângă NATO, Dmitri Rogozin, care a proclamat drept “o mare reuşită faptul că Georgia şi Ucraina nu sunt membri ai NATO”, apreciind că “Alianţa este cea care decide în legătură cu extinderea sa şi nicio altă ţară din lume care nu este membră a NATO nu are dreptul la veto”.

Cu toate acestea, analiştii ruşi şi georgieni sunt de părere că vizita lui Rasmussen a fost un simplu “gest de atenţie”. “Aceasta nu este nimic altceva decât o vizită de curtoazie. Până când Georgia nu-şi va rezolva conflictul cu Rusia, ea nu va primi foaia de parcurs. Nici la Chicago, nici mai târziu”, a declarat unul dintre liderii Partidului Republican georgian, Paata Zakareişvili.

Ca urmare, autorităţile georgiene au modificat tonul afirmaţiilor lor şi au propus să se acorde atenţie nu denumirilor programelor de integrare în NATO, ci esenţei acestora.

O sursă din cadrul Ministerului georgian de Externe a declarat pentru Kommersant că “La ora actuală, Georgia cooperează cu NATO pe baza unui plan de acţiuni anual. De fapt, este vorba despre aceeaşi “foaie de parcurs” (MAP n.r.), însă avantajul planului este acela că el nu oferă Rusiei motive pentru tot felul de demersuri. Sursa a mai ţinut să precizeze că preşedintele Saakaşvili ‘va participa neapărat la summitul NATO de la Chicago, în timp ce participarea preşedintelui rus este pusă sub semnul întrebării.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles