Geopolitica şi relaţiile NATO – Rusia

Rusia si NATO. foto geopolitics

Rusia si NATO. foto geopolitics

“Pe baza unui angajament politic solid asumat la cel mai înalt nivel,
NATO şi Rusia vor construi împreună o pace durabilă în zona euroatlantică…”.
Actul fondator asupra relaţiilor mutuale, cooperare şi
securitate dintre NATO şi Federaţia Rusă – Paris, 27 mai 1997

În urmă cu aproape 20 de ani, după încheierea războiului rece, când a fost semnat documentul fondator al relaţiilor NATO – Rusia, cam acestea erau aşteptările evoluţiilor situaţiei din zona euroatlantică.

După reuniunea NATO de la Varşovia şi a Consiliului NATO – Rusia (la nivel de ambasadori) de la Bruxelles, din iulie 2016, prima după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, situaţia este bine evidenţiată de către secretarul general NATO Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă care a urmat Consiliului NATO – Rusia: “Aliaţii şi Rusia au divergenţe profunde şi persistente în această criză (din Ucraina n.n.)…. Aliaţii NATO nu recunosc şi nu vor recunoaşte anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Rusia”. Desigur, a fost subliniată importanţa dialogului şi soluţionarea conflictului din estul Ucrainei prin mijloace diplomatice şi paşnice.

continuarea pe www.ingepo.ro

Corneliu PIVARIU

What Next?

Related Articles

2 Responses to "Geopolitica şi relaţiile NATO – Rusia"

  1. Trifon Gruju says:

    Daca vreti sa acumulati comentarii pe aceasta tema si cu privire la evolutia “jocului geopolitic” din spatiile de intersectare a intereselor NATO cu ale Rusiei, mai recomand un articol:
    http://www.rferl.org/content/russia-iranian-air-base-syria-strikes-message/27928920.html