Genocidul armean tulbură relaţiile franco-turce

Relatia Frantei cu Turcia afectata de genocidul armenilor

După decizia de sancţionare a acţiunilor de negare a genocidului armean, adoptate de deputaţii francezi, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Turcia va suspenda toate vizitele şi cooperarea militară cu Franţa.

“Din nefericire, această propunere a fost adoptată în pofida avertismentelor noastre. Această măsură deschide plăgi ireparabile şi foarte grave în relaţiile bileterale”, a spus Erdogan.

Turcia şi-a rechemat, joi 22 decembrie, ambasadorul de la Paris după votul Adunării Naţionale de condamnare a genocidului armean, a anunţat purtătorul de

cuvânt al ambasadei, Engin Solakoglu.

“Ambasadorul va pleca vineri”, iar primul-ministru turc va anunţa în scurt timp deciziile pe care le va lua Ankara.

Deputaţii francezi au aprobat, joi 22 decembrie, proiectul de lege privind negarea actelor de genocid, inclusiv a genocidului armean din 1915, în pofida ameninţărilor Turciei şi a prezenţei a mii de manifestanţi în faţa Adunării Naţionale. Textul a fost aprobat prin vot deschis cu o largă majoritate a deputaţilor prezenţi în sală.

Proiectul de lege prevede un an de închisoare şi condamnarea la o amendă de 45.000 de euro a oricărei acţiuni de negare publică a genocidului. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor.

Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie să fie aprobat şi de Senat. Franţa a recunoscut în anul 2001 existenţa genocidului armenilor în perioada 1915 – 1917.

Ministrul armean de Externe, Eduard Nalbandian, a exprimat “mulţumirea” ţării sale pentru adoptarea legii care sancţionează negarea genocidului armean din 1915.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles