Furia Israelului faţă de Acordul preliminar încheiat cu Iranul

Israel si Iran. foto stiriblogspotCum era de aşteptat, la câteva ore după încheierea Acordului preliminar dintre Iran şi Grupul 5+1, Israelul a denunţat Acordul  încheiat la Geneva, referitor la dosarul nuclear iranian.

Considerând că Teheranul a obţinut “ceea ce voia”, purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat că acesta “este un Acord prost, care oferă exact ceea ce voia Iranul, şi anume o ridicare importantă a sancţiunilor şi menţinerea unei părţi semnificative a programului său nuclear”, se arată într-un comunicat emis după câteva ore de la încheierea unui acord istoric între marile puteri şi Iran.

“Acordul permite Iranului să continue să îmbogăţească uraniu şi îi permite să producă materiale fisionabile pentru o armă nucleară”, se mai arată în comunicat.

“Acordul nu a dus nici la desfiinţarea centralei de la Arak”, un reactor cu apă grea situat în nordul Iranului, se arată în acelaşi comunicat.

“Presiunea economică la care este supus Iranul ar fi putut genera un Acord mult mai bun, care ar fi prevăzut o desfiinţare a capacităţilor sale nucleare “.

La rândul său, ministrul Economiei Naftali Bennett a declarat că “Israelul nu este angajat în niciun fel prin Acordul de la Geneva şi că are dreptul să se apere, în caz de nevoie”.

“Israelul nu este angajat prin acordul de la Geneva. Iranul ameninţă Israelul, iar Israelul are dreptul să se apere”, a apreciat Bennett, liderul Căminului Evreiesc, un partid de extremă dreapta apropiat de grupurile de lobby ale coloniştilor.

“Acordul nu distruge motorul nuclear iranian şi ar putea permite Iranului să producă o bombă într-o perioadă de timp de şase-şapte săptămâni.Israelul este pregătit pentru orice eventualitate”, a declarat ministrul pentru postul militar de radio.

“Nu am câştigat această bătălie, ci există în continuare un proces lung în faţa noastră pentru a apăra securitatea Israelului”, a adăugat el.

În pofida faptului că liderii israelieni se aşteptau la un posibil Acord la Geneva, şeful diplomaţiei Avigdor Lieberman a apreciat că aceasta reprezintă o înfrângere pentru Israel”.

“Acest Acord este cea mai mare victorie diplomatică a Iranului, care a obţinut recunoaşterea presupusului său drept legitim de a îmbogăţi uraniu în scopuri paşnice, civile”, a declarat Lieberman pentru postul public de radio.
Întrebat despre un eventual atac israelian împotriva Iranului, Lieberman, şeful partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu, s-a limitat să reafirme că “toate cărţile sunt pe masă”, adică toate posibilităţile sunt luate în calcul.

“Responsabilitatea asigurării securităţii poporului evreu şi a populaţiei israeliene reprezintă unicele responsabilităţi ale Guvernului israelian. Orice decizie cu privire la acest subiect va fi adoptată în mod independent şi responsabil”, a mai spus ministrul de Externe.

Netanyahu a purtat în ultimii ani o campanie internaţională activă şi intensă, în special în Statele Unite, împotriva încheierii unui acord cu Iranul, în cazul în care documentul respectiv nu prevede o stopare a activităţilor de îmbogăţire a uraniului în această ţară.

El a ameninţat, în nenumărate rânduri, cu un atac militar israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a încercat să ofere asigurări Israelului afirmând că  “acest acord va face lumea mai sigură (…) şi Israelul, mai sigur, iar partenerii Statelor Unite în regiune, mai siguri şi ei”, a subliniat el la Geneva.

 

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles