Fostul ambasador al Marii Britanii în Arabia Saudită afirmă că saudiții sprijină extremismul în Europa

William Patey foto RT

William Patey foto RT

William Patey, fostul ambasador al Marii Britanii în Arabia Saudită între 2006-2010, a afirmat că saudiții au finanțat moscheile din Europa, care au devenit focare de extremism. El crede că Riadul s-ar putea să nu fie conștient că susținerea „unei ramuri a Islamului” duce la radicalizare.

Declarațiile sale vin după ce guvernul britanic a publicat sumarul unui raport al Ministerului de Interne despre finanțarea extremismului în marea Britanie. Raportul nu a fost publicat în întregime din motive de securitate.

Patey a subliniat că el nu afirmă că Arabia Saudită a finanțat în mod direct grupările teroriste, ci o ideologie care duce la extremism, iar liderii săi nu sunt conștienți de consecințele pe care aceasta le are: „Este o ideologie periculoasă și trebuie să facem ceva în privința ei. Saudiții nu au calculat corect impactul pe care finanțarea unei anumite ramuri a Islamului îl are asupra celorlalte țări – pentru că nu este vorba doar despre Marea Britanie și Europa […] Ei nu finanțează terorismul. Ei finanțează cu totul altceva, care pe parcurs duce la radicalizarea indivizilor și alimentează terorismul. Ceea ce fac Asociațía Mondială a Tinerilor Musulmani și Liga Mondială a Musulmanilor este să finanțeze moscheile și să promoveze o ideologie – ideologia salifist-wahabită”.

Diplomatul britanic a făcut apel la o mai mare claritate în definirea finanțării terorismului, dorind „un dialog matur cu țările din Golf despre acest subiect”. După părerea sa, sunt și „cetățeni din Golf care sfidează guvernele țărilor lor și finanțând terorismul”.

Patey este sceptic în privința faptului că Arabia Saudită și aliații săi fac eforturi pentru rezolvarea conflictului diplomatic cu Qatarul: „Nu a fost o mișcare inteligentă [] Au calculat greșit crezând că dacă Trump îi va susține, Qatarul va da înapoi. Au ridicat miza acestui conflict fiind siguri că micul emirat va ceda, însă în cele din urmă au avut o mare surpriză”. Diplomatul crede că boicotul s-a întors împotriva lor, deoarece în loc să ducă la o scindare a Qatarului – așa cum spera grupul – dimpotrivă, s-a dezvoltat un cult în jurul emirului, care devine din ce în ce mai popular: „Qatarezii se adună în jurul liderului lor”.

În opinia sa, adevăratul motiv al disputei nu a fost finanțarea de către Qatar a terorismului, ci diferența mare de viziune politică: „Totul are legătură cu „Frăția Musulmană”. De fapt, este o bătălie pentru viitorul Orientului Mijlociu”.

Mai mult decât atât, diplomatul britanic este sceptic că toate emiratele din interiorul EAU sunt unite și susțin acest boicot: „În realitate, Abu Dhabi încearcă să-și impună dominația în problemele politicii externe, deoarece conflictul nu este în interesul Dubaiului”.

 Mihai Corb, InfoMondo

Sursa știrii: The Guardian

What Next?

Related Articles