Fost premier ucrainean înfiinţează Comitetul pentru salvarea Ucraine

Mykola Azarov , foto economictimesFostul premier al Ucrainei, Mykola Azarov, al cărui guvern a fost înlăturat de la putere în februarie 2014 şi care, de atunci s-a refugiat în Rusia, a anunţat la Moscova, că a înfiinţat un “Comitet pentru salvarea Ucrainei, care va alunga de la putere autorităţile prooccidentale de la Kiev”, potrivit AFP, citată de AGERPRES.
Premier în timpul fostului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, destituit după mai multe luni de proteste proeuropene care au avut loc pe Maidan Nezalejnosti (Piaţa Independenţei) din Kiev, Mykola Azarov le-a prezentat ziariştilor proiectele acestui comitet nou înfiinţat. De faţă au fost şi doi foşti deputaţi ucraineni, Volodymyr Oliynyk şi Igor Markov.

“Aproape 80% dintre ucraineni nu au încredere în autorităţile actuale. Le propunem o alternativă”, a declarat Azarov, afirmând că are susţinerea mai multor responsabili politici din diferite regiuni ale Ucrainei”. Acesta a refuzat însă să-i nominalizeze.

Fostul premier şi-a îndemnat concetăţenii să manifeste paşnic pentru a cere demisia autorităţilor ucrainene şi desfăşurarea de alegeri prezidenţiale, legislative şi locale anticipate”.

‘Din păcate, comitetul a fost creat în exteriorul Ucrainei, însă sunt sigur că ne vom întoarce acolo. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea restaurării şi dezvoltării ţării’, a continuat Azarov.

Preşedintele aşa-zisului Comitet l-a prezentat totodată pe fostul deputat Volodymyr Oliynik ca eventual candidat în cazul alegerilor prezidenţiale în Ucraina, îndemnând la restabilirea relaţiilor de prietenie dintre Kiev şi Moscova.

“În urmă cu un an, Ucraina a făcut o greşeală. Trebuie să o corectăm şi pentru aceasta Ucraina are nevoie de pace’, a declarat Oliynik. El a promis că “va pune capăt haosului din Ucraina într-un an”, prin desfăşurarea de negocieri de pace directe cu separatiştii proruşi din est şi supunând la referendum problema federalizării ţării.

Pe numele lui Azarov este emis un mandat de arestare în Ucraina. Acesta este acuzat, împreună cu fostul preşedinte Viktor Ianukovici, de deturnarea a peste 7,6 milioane de euro. El figurează, de asemenea, pe lista persoanelor supuse sancţiunilor Uniunii Europene (UE).

Cu toate acestea, Comitetul a dat asigurări că nu va colabora cu Viktor Ianukovici şi cu apropiaţii acestuia. Mai mult decât atât, acesta a cerut ca fostul preşedinte să fie judecat pentru faptele sale, alături de actualul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko.
Kremlinul a dezminţit că ar avea vreo legătură cu înfiinţarea acestui Comitet.

Sursa: AFP; AGERPRES

What Next?

Related Articles