Forțele Democratice Siriene la un pas de a elibera Raqqa

Foto: Luptători kurzi pe străzile din Raqqa, Sursa: www.thehindu.com

Foto: Luptători kurzi pe străzile din Raqqa, Sursa: www.thehindu.com

Milițiile opoziției siriene grupate în Forțele democratice siriene (FDS ), sprijinite de americani, au reușit să creeze o breșă în încercuirea din jurul orașului Raqqa (E SIRA) în încercarea lor de a recucerii orașul din mâinile grupării DAESH care și-a stabilit aici o adevărată capital.

Comandamentul central al SUA (USCENTCOM) a anunțat că ”Coaliția a sprijinit avansarea FDS în cea mai puternic forticifată porțiune a orașului Raqqa, deschizând două breșe mici in Zidul Rafiqah care înconjoară Orașul Vechi”.

Soldatii sirieni susținuți de către SUA au străpuns Raqqa pentru prima data duminică, traversând râul Eufrat pentru a putea intra într-o nouă parte a orașului sirian, a afirmat Observatorul Siriei pentru drepturile omului.

Forțele Democratice Siriene au petrecut luni întregi încercând să se apropie de ,,fortăreața” grupării, reușind să intre în oraș pentru prima dată în urmă cu o lună.

În timpul bătăliei de la zidul orașului, comandamentul central al SUA a anunțat că FDS conduși de kurzi au întâmpinat o rezistență puternică din partea DASEH-ului care au folosit zidul pentru a avea o poziție favorabilă în luptă, plantând bombe și explozibili improvizați pentru a stopa avansarea FDS.

Realizarea atacurilor strict pe acele două zone reduse ale zidului a permis coaliției să forțeze intrarea în Vechiul Oraș printr-un loc ales special de ei, prevenind astfel posibilitatea ca DAESH să se pregătească din timp folosind mine, dispozitive explozive improvizate, sau dispozitive explozive purtate de vehicul, a protejat luptătorii SDF și viețile locuitorilor orașului, precum și integritatea întregii construcții. „ Zona-țintă a zidului a fost un sector de 25 de metri, care nu va afecta întreaga structură.”

Agenția CNN oferă și informații detaliate legate de această construcție: are lungimea de aproximativ 5 kilometri, înălțimea de 3,8 metri și grosimea de 1 metru.

Conform BBC, un raport al ONU atrage atenția că bătălia pentru Raqqa a dus la multe pierderi de vieți omenești: oficial, 173 de persoane au murit numai în iunie, însă cifrele reale pot fi mult mai mari; se accentuează de asemenea faptul că „civilii nu trebuie să fie sacrificați de dragul unei victorii militare rapide.” Potrivit estimărilor, 100.000 de oameni sunt blocați în oraș, întrucât jihadiștii nu le permit să-și părăsească locuințele.

Orașul Raqqa reprezintă capitala de-facto a DAESH din momentul capturării sale în iulie 2014, iar progresul întregistrat în recucerirea sa de către forțele coaliției are, astfel, valoare simbolică pentru întreaga luptă dusă în Irak și Siria.

Avansând spre Raqqa, capitala de-facto a DAESH, de la capturarea acesteia în Iulie 2014, este o evoluție simbolică în lupta coordonată împotriva grupării în Siria și Irak.

Zinca Răzvan-Petru, Mihai Corb, InfoMondo

Sursă: Al Jazeera

What Next?

Related Articles