Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a fost arestat în Marea Britanie

Fondatorul site-ului Wikileaks, care a făcut publice sute de mii de documente secrete legate de razboaiele din Irak si Afganistan şi 250.000 de telegrame ale corespondentei diplomatice americane, Julian Assange, a fost arestat marţi 07 decembrie în Marea Britanie în baza unui mandat european emis de Suedia.

Australianul în varstă de 39 de ani este acuzat de “infracţiuni sexuale”, dupa ce două femei au depus plangeri impotriva sa.

Assange a amenintat recent ca va dezvalui parola unui fisier “asigurare” pe care l-a pus la dispoziţia vizitatorilor site-ului începând cu luna iulie, în cazul în care autorităţile încearcă să îi întrerupă activitatea.

Potrivit poliţiei londoneze, împotriva lui Asange există 4 capete de acuzare – unul referitor la constrângerea victimelor, două la molestari sexuale şi unul de viol, toate comise în august 2010.

Fondatorul Wikileaks neagă acuzaţiile, dar a recunoscut că a avut relaţii sexuale cu două femei în timpul unei vizite în Suedia din august.

Avocatul său susţine că ancheta nu are nicio bază, ci face parte dintr-o campanie de incriminare.

În ultimele zile, Assange a spus prietenilor că este convins din ce în ce mai mult că Statele Unite se află în spatele încercărilor procurorilor suedezi să-l extrădeze pentru a fi interogat, după publicarea telegramelor americane stânjenitoare.

Potrivit avocatului Mark Stephens, mandatul de arestare emis pe numele lui Assange ar fi pentru o infractiune prevazuta de legea suedeza numita “sex pe nepregatite”.

Pedeapsa maxima pentru faptele sale este o amenda de 5000 de coroane suedeze (aproximativ 2350 lei).

Stephens a mai declarat ca nu intelege foarte clar ce inseamna “sex pe nepregatite”, si ca autoritatile suedeze nu au clarificat suficient acuzatiile: “Ma simt ca intr-un film supra-realist suedez in care suntem amenintati de capcauni bizari. Procurorul nu a cerut sa-l vada pe Julian, nu a cerut sa il intervieveze, nu l-a acuzat de nimic. I s-a spus doar ca este cautat pentru un interogatoriu, dar nu i s-a spus ce acuzatii ii sunt aduse”.

Legislatia suedeza duce problema consimtamantului unui act sexual mai departe decat majoritatea altor legislatii, avand prevederi ce includ si refuzul de a folosi un prezentativ sau ruperea acestuia in timpul actului sexual. Astfel, un barbat poate fi acuzat de “sex pe nepregatite” si amendat daca duce la capat un act sexual consensual fara prezervativ, in conditiile in care partenera sa l-a rugat sa foloseasca acest mijloc de protectie.

Assange a ajuns in Suedia pe data de 11 august pentru un seminar patronat de Partidul Social Democrat suedez si a locuit pe perioada evenimentului in apartamentul uneia dintre organizatoare, care avea sa-l acuze apoi de “sex pe nepregatite”. Conform unui raport al politiei obtinut de tabloidul britanic Daily Mail in luna august, ea si Assange au facut sex si au folosit un prezervativ, dar acesta s-a rupt, de unde si acuzatia de “sex pe nepregatite”.

sursa: HotNews

What Next?

Related Articles