Explorarea şi exploatarea aurului din Venezuela – naţionalizate

Lingouri de aur. foto manager.ro

Preşedintele Hugo Chavez, a semnat un decret prin care  “tot aurul obţinut din orice activitate minieră de pe teritoriul naţional va trebui în mod obligatoriu vândut şi predat Republicii Venezuela”. Concret, prin acest decret a fost naţionalizată “explorarea şi exploatarea aurului”, stabilind la 13% redevenţele pentru extracţie şi interzicând exportul, transmite AFP, preluat de AGERPRES.

Potrivit prevederilor stipulate în noul decret, statul va avea “monopolul asupra comercializării” aurului şi va putea înfiinţa întreprinderi cu capital mixt la care să deţină o participaţie de cel puţin 55% .

În prezent, funcţionează compania de stat ,Minerven, întreprinderea rusă, Russo – care exploatează un zăcământ în sudul provinciei Bolivar – şi societatea cubaneză Geominsal, pentru activităţi de prospectare. Ambele sunt asociate cu statul venezuelean.

Intenţia de a naţionaliza sectorul aurifer în Venezuela fusese anunţată încă din luna august. Atunci preşedintele Chavez a afirmat că, pentru a lupta împotriva “mafiilor şi contrabandei”, va naţionaliza acest sector.

În Venezuela 60% din producţia de aur provine din mine ce funcţionează ilegal.

Venezuela se află pe locul al 15-lea în lume în ceea ce priveşte zăcămintele de aur, estimate oficial la 363,7 tone.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles