Este Iranul un stat “mai flexibil” sub Hassan Rouhani?

Hassan Rouhani - foto policymic

Hassan Rouhani – foto policymic

Există păreri potrivit cărora actualul preşedinte iranian, Hassan Rouhani,  este unul “accidental”. Aceste păreri s-au întemeiat pe faptul că unii dintre apropiaţi au lansat ideea potrivit căreia  Rouhani a candidat la scrutinul din iunie 2013
“pentru a-şi spori vizibilitatea şi capitalul politic, şi nu neapărat pentru că era convins că va câştiga”.
Cert este faptul că doar după ce mentorului şi aliatului său, Akbar Hashemi Rafsanjani, i-a fost interzis să se prezinte în cursa prezidenţială, el a devenit un competitor serios. În acel moment, opoziţia reformistă, hotărâtă să obţină preşedinţia ce i-a fost negată în 2009, s-a aliat cu Rafsanjani şi l-a propulsat pe liderul de centru, Rouhani, în ultimele zile ale campaniei electorale.

Acum, Rouhani dă dovadă de ceea ce se numeşte diplomaţie şi face o oarecare echilibristică între încercările de a respecta şi îndeplini aşteptările sociale şi economice ale unei ţări cu 75 de milioane de locuitori şi cea de a satisface doleanţele actorilor internaţionali.

O dură realitate pe care a constatat-o noul preşedinte după instalarea la Palatul Prezidenţial de la Teheran a fost aceea că visteria statului era aproape goală, deşi Iranul a avut venituri de circa 600 de miliarde de dolari din exporturile de petrol. Cu toate acestea, în ultimii opt ani economia Iranului a ajuns în pragul colapsului.

Pe acest fundal, probabil, a interveni dorinţa Iranului de a negocia acordul privind programul său nuclear.

Astfel,într-un interviu pentru Financial Times, acordat de preşedintele iranian după semnarea acordului istoric de la Geneva, acesta declara:
“Acest guvern a moştenit grave probleme economice (…) Dar suntem foarte încrezători în legătură cu economia ţării (…) iar Acordul nuclear a creat o atmosferă pozitivă”.

Cu aceeaşi ocazie, el a ţinut însă să îşi exprime hotărârea şi fermitatea referitor la “liniile roşii” ale Iranului în negocierile ce urmăresc atingerea unui soluţii permanente pentru programul nuclear al ţării sale. Astfel, solicitărilor venite din Israel şi din partea Congresului american cu privire la demontarea instalaţiilor nucleare iraniene au primit un răspuns scurt: ‘Nu, în proporţie de 100%’.

Echipa lui Rouhani prevede că Iranul va ieşi din recesiune în următorul an fiscal ce va începe în aprilie, 2014.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles