Emirul Qatarului amendează legea privind combaterea terorismului

 

Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani Sursa imaginii: The National

Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani Sursa imaginii: The National

Potrivit unei agenții de știri din Doha, emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani a emis joi un decret prin care amendează unele prevederi ale legii privind combaterea terorismului.

Agenția de presă, „Qatar News” a afirmat că decretul cuprinde definiții pentru termenii: „terorist”, „infracțiune”, „acțiune teroristă”, „entități teroriste”, „înghețarea conturilor” și „finațare a terorismului”. De asemeni, identifică și acele acțiuni care pot fi considerate „activități teroriste”.

Decretul stipulează și faptul că indivizii și entitățile învinuite de „activități teroriste” au dreptul să conteste acuzația în fața unei instanțe.

Amendamentul intră în vigoare imediat după publicarea sa în Monitorul Oficial qatarez.

Acest act oficial vine ca urmare a unui acord dintre Qatar și SUA – care vizează combaterea „finanțării terorismului” – semnat în urma unei vizite la Doha a Ministrului american de Externe, Rex Tillerson.

Qatarul a fost primul stat din regiunea Golfului care a încheiat un astfel de acord cu Statele Unite, fapt care l-a determinat pe Tillerson să laude micul emirat pentru semnarea acestui act și pentru angajarea cu toate eforturile în depistarea și eliminarea finanțării terorismului.

Se știe faptul că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrainul au tăiat legăturile diplomatice cu Qatarul și i-au impus un embargou terestru, maritim și aerian tocmai pe baza acuzației de „finanțare a terorismului”, învinuire pe care micul emirat a respins-o întotdeauna cu fermitate.

Câțiva diplomați occidentali au vizitat regiunea Golfului în ultimele două săptămâni cu scopul de a media conflictul diplomatic, însă nu s-a înregistrat nici un progres.

În timpul unei ședințe, ambasadorul Qatarului la ONU, Alya Ahmed Saif Al Thani a respins ca „nefondate” acuzațiile aduse țării sale de către ambasadorul egiptean la ONU, Ihab Awad Moustafa.

Acesta declarase joi, în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU, că micul emirat adoptă o politică în favoarea terorismului, care încalcă rezoluțiile Consiliului ONU, catalogând ca „rușinos” faptul că organismul internațional nu trage la răspundere Qatarul.

În urma acelei întâlniri, Al Thani a declarat agenției Reuters: „Egiptul profită de locul pe care-l are în Consiliul de Securitate al ONU pentru a pune pe ordinea de zi anumite probleme care nu sunt relevante pentru consiliu…ci le servește numai propriilor lor interese”.

Orice încercare de a trece o rezoluție a Consiliului de Securitate împotriva Qatarului va fi dificil de realizat, deoarece este necesar fie un consens general al consiliului – în spatele ușilor închise – fie 9 voturi în favoarea unei rezoluții propuse de Egipt, fără a exista nici un veto exprimat de SUA, China, Rusia, Marea Britanie, sau Franța.

 Mihai Corb, InfoMondo

Sursele știrii: Al JazeeraThe Indian Express, The Express Tribune,

What Next?

Related Articles