Dungaciu: “negocierile dintre R. Moldova şi Rusia pe tema conflictului transnistrean sunt o greşeală”

Dan Dungaciu. foto timpul.mdPreşedintele FUMN, prof. Univ. dr. Dan Dungaciu, a declarat pe 4 iunie, în emisiunea „Orizont European”, de la TVR Moldova, că negocierile dintre R. Moldova şi Rusia pe tema conflictului transnistrean sunt o greşeală. În primul rând, R. Moldova este astăzi într-o poziţie slabă de negociere, cu o Rusie care vrea să profite de context, o Americă neatentă la regiune şi o Germanie care vrea să obşină un mandat OSCE „de succes”.
În al doilea rând, orice negociere chiar şi pe aspectele tehnice, sunt în avantajul părţii transnistrene, deci a Rusiei. Prin cedări la nivelul „paşilor mărunţi”, R. Moldova nu face decât să afecteze contextul în care va ajunge să negocieze aspectele politice şi de securitate. A face cedări acum înseamnă a afecta statutul politic al Transnistriei, pentru că măsurile acceptate acum sunt parte a viitorului statut al regiunii. Dacă cedezi Tiraspolului toate revendicările şi prerogativele, înseamnă că cedezi şi la nivelul statutului politic.

În al treilea rând, negocierea 5 plus 2 se desfăţoară concomitent cu negocierile dintre Kiev şi Moscova pe tema statutului Donbasului. Asta nu e întâmplător şi asta e explicaţia pentru care Rusia a presat pentru reluarea negocierilor în format 5 plus 2.

Orice cedare a Chişinăului va afecta şi Kievul, şi viceversa.

Rusia aşteaptă ca veriga slabă să cedeze şi să accepte o „autonomie extinsă” (a se citi federalizare) în Donbas sau Transnistria, pentru a duce modelul şi la vecin.

În al şaselea rând, Kievul se află într-o pozişie de negociere şi mai proastă, din cauza presiunilor externe pentru a se conforma Acordurilor de la Minsk şi de a organiza alegeri în Donbas şi, concomitent, a accepta un statut special pentru regiune. Situaţia e complicată şi preşedintele ucrainean Poroţenko face tot felul de volte diplomatice cuplate cu şantaj politic (alegeri anticipate) pentru a se eschiva şi a evita alegerile din Donbas.

În al şaptelea rând, Chişinăul şi Kievul nu colaborează, în ciuda unor declaraţii politice de la Chişinău, şi nu se sincronizează. Confruntate cu presiunile Moscovei, şi nu numai, cele două capitale ar trebui să oprească orice negociere cu Rusia conştiente că nu le poate aduce nimic bun. Ucraina şi R. Moldova trebuie să fie ofensive, nu defensive, şi să nu lase Rusia să câştige pe teren, la masa negocierilor, şi dosarul politic, după ce l-a câştigat pe cel militar. Asta se poate face prin declararea Donbasului şi a Transnistriei teritorii ocupate de Rusia şi fixarea unei linii de demarcaţie/graniţe administrative care să separe teritoriile ocupate de Rusia de restul teritoriului.

Nici R. Moldova, nici Ucraina nu au forţă să se ocupe de aceste teritorii. Să le lase – fără să le recunoască sau fără să le cedeze! – Rusiei în gestiune. Să le plătească şi să le întreşină Federaşia Rusă, nu să le controleze politic Moscova (şi prin ele să controleze ambele state), dar să le finanţeze Chişinăul, Kievul, UE sau SUA.

În concluzie, a declarat Dan Dungaciu, e nevoie de un parteneriat eficace Kiev-Chişinău pe conflictele îngheţate din cele două state prin predarea responsabilităşii Rusiei şi, cu sprijinul partenerilor occidentali, Ucraina şi R. Moldova să îşi continue reformele care să le apropie de spaţiul euroatlantic.

www.timpul.md

What Next?

Related Articles