Discuţii aprinse pentru legalizarea drogurilor în America Latină

cocaina in laboratoarele din Bolivia foto Latin American Herald Tribune

Măsură inedită pentru eradicarea violenţei din cauza consumului şi traficului de droguri în America de Sud!

Preşedinţii din Guatemala şi El Salvador, Mauricio Funes şi Perez Otto au căzut de acord asupra unor discuţii care să ducă la o posibilă reglementare a consumului de narcotice. La rândul său, preşedinta din Costa Rica, Laura Chincilla s-a alăturat demersului, declarând că nu ar obiecta să participe la o discuţie „riguroasă şi serioasă” în acest sens.

Reacţiile preşedinţilor din America Centrală vin să consolideze linia deschisă în noiembrie 2011 de preşedintele columbian Juan Manuel Santos, care s-a exprimat în favoarea legalizării marijuanei şi cocainei pentru a „eradica violenţa provocată de consumul şi traficul de droguri”.

În condiţiile în care corupţia şi instabilitatea politică din statele Americii de Sud sunt puse în cârca producătorilor de droguri, care „sponsorizează” partidele politice şi poliţia, instituţiile statale sunt de părere că scoaterea la lumina legii a consumului de droguri ar fi una din ieşirile de urgenţă pe care societatea poate miza în contextul social actual.

Discuţiile formale dintre state ar putea prinde un contur oficial în luna aprilie, atunci când Otto Perez a promis că va ridica problema reglementării consumului de narcotice, cu ocazia celui de al 6-lea Summit al Americilor, ce urmează să se desfăşoare la Cartagena în Columbia.

Întreaga discuţie prinde contur în toată America Centrală şi de Sud cu atât mai mult cu cât drogurile produse aici îşi au cea mai mare piaţă de desfacere în America de Nord. Aici, potrivit ONU, se concentrează 37% din consumul total de cocaină la nivel mondial.

Mănuşa ridicată în acest an de Perez a virat nesperat, după declaraţia oficialilor ambasadei SUA în Guatemala: „legalizarea ar fi o ameninţare la adresa sănătăţii şi siguranţei publice”. Totuşi, administratia Obama a anunţat că va investi în 2013 cu 17% mai puţini bani decât în 2012, în lupta sa împotriva traficului de droguri la nivel mondial, de la 422 la 360 de milioane de euro.

Andra-Daria Szasz

What Next?

Related Articles