Discursul lui Trump la Varșovia – o reafirmare că Vestul nu va ceda Estului

Donald Trump foto The Guardian

Donald Trump foto The Guardian

Donald Trump a ținut un discurs chiar înainte de summitul G20 de la Hamburg într-o scurtă vizită în Polonia. El a dorit să reafirme puterea Vestului și totodată faptul că cea mai mare putere a acestuia este SUA, deci prin urmare Statele Unite încă acționează ca și actorul principal pe scena internațională. 

O remarcă notabilă în discursul său este prezența cuvântului “civilizație” repetat de 10 ori. Prin aceasta, el a încercat să accentueze, folosindu-se de istoria celui de al Doilea Război Mondial și de perioada postbelică, că Polonia este un exemplu perfect pentru a arăta rezistența și unitatea de care a dat dovadă în a-și păstra cultura și civilizația, deși a fost lovită de genocid și dominație comunistă câteva decade.

Naționalismul de care a dat dovadă Trump a făcut ca polonezii prezenți să-l simpatizeze și să-i scandeze numele de repetate ori în semn de susținere.

Mergând mai departe pe firul istoriilor invocate anterior, și anume istoria celui de al Doilea Război Mondial și perioadă comunistă, el a dorit să accentueze faptul că NATO susține Polonia în continuare, iar o eventualăciocnire cu Rusia ar putea duce la invocarea articolului 5. Pe alocuri, președintele american a mai făcut și niște remarci în care-l puneau pe Vladimir Putin într-o perspectivă deloc favorabilă, acest lucru fiind dorit de către colegii republicani a lui Trump în a fi prezentat în discursul avut.

Ca o concluzie a discursului naționalist al președintelui Donald Trump putem spune că elementele cheie care au fost atinse și evidențiate sunt: suportul NATO către Polonia, critica adusă conducerii rusești și păstrarea identității și civilizației, astfel arătând exemplul polonez ca unul drept de urmat.

 

Oprea Raul-Eduard,  InfoMondo

sursa: The Guardian

What Next?

Related Articles