Discursul lui Bush din parlamentul israelian incinge atmosfera in Orientul Mijlociu

Contrar dorintei de a media incheierea unui acord de pace israeliano-palestinian pana la finalul mandatului prezidential, George W. Bush a generat furia multor palestinieni cand a laudat statul evreu cu ocazia implinirii a 60 de ani de la infiintarea sa, apreciind ca este “patria celor alesi”.


După întrevederea de la Şarm El Şeh cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak, preşedintele palestinian Mahmud Abbas a declarat că este dezamăgit de discursul din Knesset (Parlamentul israelian) al preşedintelui american Geroge W. Bush: “Discursul ne-a deranjant şi avem foarte multe de spus pe această temă, mai ales deoarece l-am rugat pe Bush să adopte un punct de vedere mai echilibrat faţă de palestinieni”.

Referindu-se la tratativele cu Israelul, Abbas a spus: “…Pînă acum nu am ajuns la nici un fel de acord şi oricare altă informaţie este greşită”.

Bush a vorbit în Knesset cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea statului Israel: “Cetăţeni israelieni, Masada nu va cădea încă o dată. America va fi întotdeauna lîngă voi”.

Vizita lui Bush în Israel a provocat nemulţumirea palestinienilor şi partidelor arabe pe motiv că preşedintele american nu a acordat atenţia cuvenită Zilei “Nagba”- ziua dezastrului palestinian care secomemorează de Ziua Independenţei naţionale a statului Israel.

Israelul, care şi-a retras coloniştii din Fâşia Gaza în 2005, consideră activităţile militante de pe teritoriul său o ameninţare pentru securitatea israeliană. Statul evreu a suspendat traficul pe la punctele de trecere a frontierei, măsură ce a generat dificultăţi economice.

Egiptul încearcă să medieze un armistiţiu între Israel şi militanţii Hamas, care lansează frecvent atacuri cu rachete asupra teritoriului israelian, din Fâşia Gaza.

Premierul israelian Ehud Olmert a informat duminică mediatorii egipteni că Israelul se apropie rapid de o decizie privind o posibilă acţiune militară mai amplă în Fâşia Gaza, pentru a încerca să pună capăt atacurilor cu rachete.

“Ne apropiem de o răscruce privind o decizie legată de modul cum vor fi rezolvate lucrurile”, a afirmat el.

Rachetele lansate din Fâşia Gaza au provocat moartea a doi israelieni luna aceasta, sporind presiunile publice asupra lui Olmert pentru a demara acţiuni militare mai dure împotriva militanţilor din teritoriu, unde Israelul a declanşat atacuri aeriene şi incursiuni terestre.

sursa: Anima News

What Next?

Related Articles