Dilema britanică: risc terorist crescând – victime mai puține

situatie atacuri teroriste UK, sursa: www.itv.com

situatie atacuri teroriste UK, sursa: www.itv.com

Una dintre cele mai importante puteri occidentale, Marea Britanie se confruntă cu o amenințare teroristă crescândă, fapt confirmat de cele patru atacuri în trei luni din a.c.

Ultimul atac, când un individ a condus o camionetă într-o mulțime în parcul Finsbury, l-a determinat pe primul-ministru britanic, Theresa May să convoce o întrunire a Comisiei Guvernamentale pentru Urgențe, în vederea depistării unor măsuri dezirabile pentru a preveni astfel de acțiuni în viitor.

Contrastul evident al violenței atacurilor este dat de faptul că în pofida faptului că acțiunile teroriste devin din ce în ce mai prevalente pe teritoriul britanic, numărul victimelor adiacente din ultimii ani este relativ scăzut.

Anterior s-a anunțat faptul că serviciile secrete engleze au reușit să deconspire 5 atacuri in cele două luni de la incidentul din Westminster.

Comparativ cu alte state, numărul victimelor determinate de activități teroriste în Marea Britanie este mic, lucru confirmat de faptul că între anii 2010 și 2015, 13 persoane au decedat ca rezultat al materializării acestui tip de activitate.

Actualmente, activitatea teroristă produce mai puțini morți în ziua de astăzi decât o făcea în anii 80.

Potrivit unor statistici realizate de Global Terrorism Database, între anii 2000 și 2015, 90 de persoane au murit în urma unor atacuri teroriste, un număr net inferior față de cele 1.094 victime dintre anii 1985 si 1999.

Dintre statele componente ale Regatului Unit, Irlanda de Nord a resimțit cel mai tare amenințarea teroristă, cu predilecție din cauza activității întreprinse de Armata Republicană Irlandeză, lucru scos în evidență în anul 1972 când dintre cele 368 de decese cauzate de acte teroriste, 353 au avut loc pe teritoriu nord-irlandez.

În ciuda îngrijorării generale, amenințarea teroristă în Europa este relativ scazută, continentul european constituind una dintre cele mai sigure zone din lume în ceea ce privește incidentele conectate cu terorismul, fenomen predominant în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia de Sud.

 

 

Luana Husariu, InfoMondo

Sursa: The Telegraf

What Next?

Related Articles