Dezvăluiri WikiLeaks: Notă diplomatică în care se arată nemulţumirea UE faţă de România

Într-o notă diplomatică redactată de ambasada SUA de la Sofia în 2009, publicată de site-ul WikiLeaks, se arată că tot mai multe state europene sunt nemulţumite de lipsa progreselor înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul Justiţiei.

Potrivit notei datate 26 iunie 2009, sursa Ambasadei SUA de la Sofia, a cărei identitate nu a fost menţionată, afirma că presiunile Comisiei Europene (CE) prin intermediul rapoartelor de monitorizare sunt singura cale de a obţine rezultate. “El a confirmat relatările presei conform cărora ministrul olandez al Afacerilor Europene, Franz Timmermans, a cerut Comisiei să ia în considerare activarea clauzei de salvgardare împotriva Bulgariei şi României, când UE va publica ambele rapoarte”.

Sursa ambasadei americane mai spunea că “în prezent, numai Olanda cere clauza de salvgardare, dar alţii devin tot mai sătui de lipsa de progrese din Bulgaria (şi România)”. Există discuţii în Comisie privind extinderea Mecanismului de Verificare şi Cooperare dincolo de cei trei ani prevăzuţi, iar Suedia, care va prelua preşedinţia semestrială a UE, favorizează extinderea acestuia şi este hotărâtă să urmărească problemele justiţiei din cele două ţări, potrivit notei diplomatice americane.

Frustrarea faţă de lipsa de progrese din cele două ţări creşte la Bruxelles, unde cel puţin la nivel de lucru par să existe remuşcări faţă de faptul că s-a permis aderarea Bulgariei şi României prea devreme, la 1 ianuarie 2007, mai arată documentul publicat de WikiLeaks.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles