Decreţeii s-ar putea să nu mai aibă pensie de la stat

Decreteii, nascuti la comanda. foto civitaspolitic

Mi-am propus să nu scriu nimic nici despre tam-tam-ul cu ursul ucigaş, nici despre faptul că instituţia numită “Curtea Constituţională” din România se pare că este intangibilă şi că îşi păstreză prerogativele (printre altele, rămâne în continuare  atotputernică  şi atotştiutoare şi decide ce vrea, când vrea).

Nu voi comenta în niciun fel decizia puşcăriabilei Ridzi de a demisiona din PDL, nici despre faptul că fii-sa cea mare a lui Băsescu va candida într-un colegiu din Cluj la parlamentare (!!!).

Nu voi spune că sunt din cale-afară de impresionată că cel care a anchetat cazul incedierii navei Argeş,în 1981,pe când era comandată de Băsescu, afirmă acum că actualul preşedinte făcea trafic cu arme, armament şi diamante încă de atunci.

Voi scrie însă despre ceva ce mă sperie pe când voi ajunge “la pensie”. Asta desigur, dacă o voi apuca.Voi porni de la declaraţia vice-preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu. Deci o declaraţie făcută de o persoană cât se poate de avizată.

Acesta a spus că “resursele actuale ale sistemului de pensii de stat vor asigura celor născuţi în perioada 1966-1971, aşa-numiţii “decreţei”, o pensie care va atinge cel mult 15% din ultimul salariu”.

Această concluzie a fost desprinsă în urma studierii datelor furnizate de autoritatea de reglementare şi supraveghere din domeniu.

“În momentul în care persoanele născute în perioada 1966-1971 vor ieşi la pensie nu vor mai exista resurse, în cadrul sistemului de pensii actual, pentru a li se putea plăti o pensie mai mare de 15% din ultimul salariu”, a declarat Ion Giurescu.

El a adăugat că singura soluţie fezabilă este oferirea unei oportunităţi pentru generaţiile active tinere de a economisi o parte din venituri, într-un sistem bazat pe conturi individuale şi pe reinvestire continuă.

“După o perioadă de 20 de ani, sumele economisite se vor dubla, iar după 40 de ani de contribuţie, acestea vor fi de 4 ori mai mari decât contribuţiile efective”, a mai spus reprezentantul CSSPP.

Aşadar, un fond de pensie privată? Nu ştiu dacă sunt convinsă că aceasta ar fi soluţia de aur.Au fost destule fonduri de pensii private care au căzut şi oamenii au rămas cu buzele umflate. Oricum, mă voi gândi foarte bine ce voi face. Poate ar trebui să optez pentru ceea ce se numeşte “trăieşte clipa”… Că doar cu atâta stress pe cap, în ziua de azi, nu mai apuc pensia…

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles