Declarații belicoase între Armenia și Azerbaidjan?

Armenia si Azerbaidjan. foto karadeniz press

Între Armenia și statul vecin, Azerbaidjan, tensiunile s-au acutizat. Aceasta, după ce Baku a graţiat şi promovat un ofiţer azer, condamnat pe viaţă în Ungaria pentru decapitarea unui coleg, militar armean, cu care se află la un curs organizat de NATO la Budapesta.

Mai mult decât atât, Erevanul a anunţat pe 31 august că rupe relaţiile diplomatice cu Budapesta, deoarece Ungaria a acceptat să-l predea Azerbaidjanului pe ofițerul criminal.

“Nu dorim războiul, însă dacă suntem constrânşi, ne vom bate şi vom câştiga”, a declarat preşedintele Serj Sarkisian, într-un comunicat, ciatat de AFP și preluat de AGERPRES.

Preşedintele azer Ilham Aliev l-a graţiat pe Ramil Safarov la revenirea acestuia în ţară vineri, după extrădarea din Ungaria, unde îşi ispăşea pedeapsa pentru crima comisă în 2004, în timpul unui stagiu organizat de NATO la Budapesta pentru militari din fosta URSS.

Primit ca un erou, Safarov ar fi fost promovat la rangul de maior, ar fi primit o locuinţă şi plata soldei pe cei 8 ani petrecuţi în închisoare.

Şeful statului armean a denunţat Azerbaidjanul drept “un stat în care se ordonă ilegal punerea în libertate şi unde este glorificat public orice ticălos care a omorât oameni numai pentru faptul că sunt armeni”.

Budapesta încearcă să se disculpe spunând că primise asigurări din partea Azerbaidjanului că ofiţerul îşi va ispăşi restul pedepsei în ţara sa de origine.

Erevan şi Baku îşi dispută de mai mulţi ani controlul asupra enclavei armene Nagorno-Karabah, alipită la Azerbaidjan în epoca sovietică.
Regiunea respectivă şi-a proclamat independenţa, însă nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Aceasta, la capătul unui război care a provocat 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, între anii 1988 şi 1994.

Sursa: AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles