Cvartetul arab consideră că Memorandumul de Înțelegere dintre SUA și Qatar este prea puțin pentru rezolvarea problemelor

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani si Rex Tilerson si foto voanews.com

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani si Rex Tilerson si foto voanews.com

Într-o declarație comună, publicată de agenția de presă WAM, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahrainul și Egiptul au afirmat că Memorandumul de Înțelegere în privința combaterii terorismului „nu este de ajuns”, iar sancțiunile împotriva Qatarului rămân în vigoare.

Marți 11.07.a.c., secretarul de stat american,, Rex Tillerson, a semnat la Doha cu omologul său qatarez, șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, Memorandumul de Înțelegere în privința nesusținerii terorismului.

În declarație se precizează că „grupul celor patru națiuni apreciază efortul realizat de SUA în combaterea terorismului și în eliminarea surselor de finanțare ale acestuia”.

Cvartetul arab – care și-a încetat legăturile diplomatice cu Qatarul în 5 iunie – crede că „Memorandumul de Înțelegere este o consecință a presiunii și solicitărilor repetate din ultimii ani de încetare a susținerii terorismului”. Totuși, s-a accentuat faptul că acest document „nu este de ajuns”, iar țările vor monitoriza îndeaproape seriozitatea Qatarului în combaterea tuturor formelor de finanțare, susținere și încurajare a terorismului: „Qatarul ar trebui să înceteze odată pentru totdeauna aceste activități și să îndeplinească cele 13 condiții legitime și juste, pe lângă alte solicitări pe care cele patru națiuni le-ar putea anunța ulterior”.

Printre cele 13 solicitări sunt întreruperea emisiei postului de televiziune Al-Jazeera, închiderea unei baze militare turcești din Qatar și ruperea legăturilor diplomatice cu Iranul.

Se mai afirmă că autoritățile qatareze nu și-au îndeplinit acordurile și angajamentele diplomatice luate, inclusiv „Acordul de la Riyadh”, din 2013, care a declanșat retragerea ambasadorilor din Doha. Aceștia s-au reîntors, însă, după ce Qatarul a semnat „Acordul Suplimentar” din 2014.

Potrivit declarației, „În ciuda acestui fapt, Doha a continuat să se amestece în treburile interne ale statelor și a stimulat teroriștii, a uneltit și i-a adăpostit, finanțându-le operațiunile și răspândind mesaje de ură și extremism”.

Grupul celor patru accentuează faptul că măsurile punitive vor rămâne în vigoare până când autoritățile qatareze vor îndeplini aceste condiții juste, care urmăresc să combată terorismul și să ducă la obținerea stabilității și securității în regiune.

Din data de 6 iunie, a.c., aceste state au impus Qatarului un embargou terestru, maritim și aerian, expulzând toți cetățenii săi din țările lor, cu excepția celor care au legături de rudenie, sau din motive umanitare.

 

Mihai Corb, InfoMondo

Sursele știrii: Xinhua, Arab NewsCina.org.cn., Trade Arabia,

What Next?

Related Articles