Contracte de miliarde de dolari, între Rusia şi Venezuela, în pericol?

contracte. foto9AM.ro

Contractele de mai multe miliarde de dolari încheiate între Rusia şi Venezuela, girate de Hugo Chavez, preşedintele în exerciţiu al acestei ţări din America Latină, ar putea fi în pericol, potrivit RIA Novosti. Motivul: starea de sănătate a liderului Chavez se deteriorează continuu. În plus, această evoluţie negativă a stării de sănătate are loc cu puţin timp înainte ca venezuelenii să participe la alegeri prezidenţiale.

În vîrstă de 57 de ani, Hugo Chavez conduce Venezuela de aproape 13 ani.

O serie de experţi ruşi au fost intervievaţi în legătură cu ce ar putea, să se întâmple cu contractele încheiate între Rusia şi Venezuela, în domeniul militar, al petrolului, gazelor, energiei, transporturilor şi agriculturii dacă Chavez moare, sau dacă pleacă de la guvernare.

Asociaţia civilă pentru controlul securităţii, apărării şi forţelor armate, a întocmit un raport din care a reieşit că, dintr-un total de 15 miliarde de dolari, cheltuiţi de Venezuela pe armament şi echipament militar, 9,5 miliarde de dolari au intrat în visteria Rusiei, deci mai mult de jumătate.

Recent, o delegaţie rusă condusă de vicepremierul Igor Sechin, a vizitat Venezuela pentru a semna un acord privind acordarea unui împrumut de 4 miliarde dolari, pentru a continua această cooperare militaro-economică cu Rusia. Două miliarde de euro vor fi alocate anul viitor, şi două, în 2013.

Dezvoltarea a două proiecte majore, Junin 6 si 3, în domeniul exploatării petrolului pe râul Orinoco ar putea fi în pericol în cazul în care nu va mai conduce ţara Chavez. Junin 6 este dezvoltat de Consorţiul Naţional al Petrolului din Rusia, care include participarea cu părţi egale a Gazprom, Lukoil, Rosneft, Surgutneftegaz şi TNK-BP, împreună cu compania de stat,PDVSA din Venezuela. Proiectul Junin 3 este dezvoltat de Lukoil.

Gigantul energetic rus Inter RAO EES are în proiect construirea unei centrale energetice în Venezuela, şi este, de asemenea, interesat de alte proiecte.

Rusia are în vedere furnizarea de mai multe maşini şi echipamente în această ţară din America Latină. Totodată Rusia importă din Venezuela produse agricole şi fructe, în special banane.

Ananliştii intervievaţi de RIA Novosti au exprimat opinii diferite referitoare la acest subiect. Vladimir Sudarev, director adjunct la Institutul de Studii Latino-Americane din cadrul Academiei ruse de Sţiinte nu crede că situaţia creată de înrăutăţirea stării de sănătate a lui Chavez ar trebui dramatizată.

“Problema principală este că regimul în sine este instabil, nu există nici un succesor al lui Chavez, iar starea de spirit în rândul celor din cercurile de la vârf şi din rândul armatei este una confuză”. Cred că scenarii extreme, cum ar fi o lovitură de stat sunt excluse”, a mai spus el.

Sursa: RIA Novosti

What Next?

Related Articles