Consiliul de Securitate al ONU condamnă ferm ultimele tiruri de rachete nord-coreene

CS al ONU foto UN org

CS al ONU foto UN org

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ferm ultimele tiruri de rachete nord-coreene, calificându-le o “violare flagrantă a rezoluţiilor ONU”, potrivit AFP, AGERPRES. Într-o  declaraţie adoptată în unanimitate – inclusiv de China, un aliat al Phenianului în alte contexte – după o reuniune de urgenţă cerută de SUA, cele 15 ţări membre consideră aceste teste balistice din 10 martie şi de vineri, 18 martie, drept “inacceptabile”.

Coreea de Nord “trebuie să se abţină de la orice nouă acţiune ce violează rezoluţiile ONU şi trebuie să respecte total obligaţiile sale internaţionale”, a susţinut Consiliul.
Cele 15 ţări membre îşi exprimă “îngrijorarea profundă şi consideră că aceste teste balistice ameninţă pacea şi securitatea internaţională”.

Reamintind adoptarea la 2 martie de către Consiliu a rezoluţiei 2270 ce impune Phenianului sancţiuni fără precedent, ele se declară “hotărâte să asigure toate condiţiile necesare pentru ca rezoluţia să fie pe deplin pusă în aplicare”.

Această rezoluţie a fost adoptată în unanimitate după negocieri lungi şi dificile între Washington şi Beijing, care de obicei încearcă să protejeze regimul comunist aflat la putere la Phenian.

Tensiunile militare în Peninsula Coreea continuă să se agraveze după testul nuclear din 6 ianuarie, urmat pe 7 februarie de un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune, considerat pe scară largă ca un test mascat de rachetă balistică efectuat de Coreea de Nord.

Sursa: AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles