Comisar al UE solicită Marii Britanii să pună în aplicare Brexit rapid

BREXIT. foto highlandradio

BREXIT. foto highlandradio

Comisar al Uniunii Europene solicită Regatulului Unit să pună în aplicare Brexit printr-o acţiune cât se poate de rapidă. “Marea Britanie ar trebui să acţioneze rapid în sensul părăsirii Uniunii Europene, pentru a limita incertitudinea care a bulversat investitorii”, a declarat luni comisarul pentru economie digitală a Uniunii Europene.
Un proces de ieşire din Uniunea Europenană care se va întinde pe durata a 2 ani, va începe atunci când Primul Ministru al Marii Britaniii va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene. Premierul britanic, David Cameron, ar putea face acest lucru atunci când se va întâlni cu ceilalţi 27 de reprezentanţi ai statelor+membre ale Uniunii Europene, marţi, la Bruxelles.

În urma votului Marii Britanii de a părăsi UE, Cameron a declarat vineri că va demisiona în octombrie şi că va lăsa responsabilitatea de a
începe procesul părărsirii UE pe umerii succesorului său- o decizie criticată de Gunther Oettinger, comisarul Uniunii Europene pentru economie digitală şi societate.

“Fiecare zi de incertitudine împiedică investitorii să îşi investească fondurile în Marea Britanie, precum şi în alte pieţe europene”, a declarat Oettinger postului de radio german Deutschlandfunk, citat de Reuters şi de Euro News.

“Cameron şi partidul său vor provoca daune în cazulîn care decid să aştepte până în octombrie”.

Pieţele bursiere la nivel mondial au pierdut aproximativ 2 trilioane $ vineri,în a doua zi după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană. Lira sterlină s-a prăbuşit la minimul ultimilor 31 de ani.

Oettinger, a declarat că se îndoieşte că decizia Marii Britanii de a părăsi UniuneaEuropeană s-ar putea modifica. El a cerut, de asemenea, ţărilor rămase în Uniunea Europeană să se concentreze pe consolidarea Uniunii şi să conlucreze în continuare în problemele reale, cum ar fi criza migraţiei, în loc de a dezbate “modificări contractuale”.

Sursa www.reuters.comwww.euronews.com

Voinea Radu

What Next?

Related Articles