Comerțul cu țiței al grupării DAESH este grav afectat de atacurile armatei siriene

Sursa imaginii Huffington Post

Sursa imaginii Huffington Post

Sursele de informații ale armatei au precizat că recentele victorii și câștiguri teritoriale înregistrate de armata siriană în orașul al-Suknah – ultima fortăreață a grupării ISIL în estul regiunii Homs – au afectat grav exportul cu țiței al grupării teroriste.

Armata siriană alături de luptătorii pro-guvernamentali au început o operațiune antiteroristă pentru recâștigarea controlului asupra orașului strategic, al-Suknah din estul regiunii Homs, soldații reușind să elibereze în jur de 6 câmpuri petrolifere de sub controlul militanților ISIL, fapt care a constituit o puternică lovitură financiară grupării teroriste.

     În regiunea Homs: surse locale de informații au declarat că, în ultimele luni, forțele pro-guvernamentale au obținut controlul total asupra unor câmpuri petrolifere și gazeifere, adăugând că armata este hotărâtă să continue avansul pentru a captura cât mai multe astfel de câmpuri, care constituie principala sursă economică a teroriștilor.

Guvernul de la Damasc a grațiat 153 de luptători după ce aceștia și-au predat armele oficialităților din nordul regiunii Homs și au depus cererile de amnistie. De asemeni, trupele de uscat, susținute de forțele aeriene siriene, au reușit să împingă liniile defensive ale teroriștilor poziționate în zonele bogate în petrol din estul regiunii Homs.

     În Raqqa:  o agenție de presă electronică de limbă kurdă l-a citat pe Omar Holiri, unul din comandanții FDS, care a afirmat că luptătorii kurzi controlează 35% din oraș, după 40 de zile de lupte neîncetate cu militanții jihadiști.

     În Hama: soldații continuă să atace liniile defensive ale teroriștilor din estul orașului al-Salamiyah, reușind să avanseze adânc în interiorul deșertului Badiyeh, foarte aproape de ultima fortăreață jihadistă din estul acestei regiuni. Sursele militare au precizat că armata a câștigat noi teritorii de-a lungul autostrăzii care leagă orașul  Itriya, în nord-est, de orașul al-Rasafeh, la sud-vest de Raqqa.

În Deir Ezzur: avioanele de luptă siriene și rusești au executat acțiuni ofensive asupra pozițiilor și a mișcărilor de trupe ale jihadiștilor în deșertul Badiyeh, cauzându-le acestora mari pierderi liniilor de aprovizionare. Avioanele au lansat bombardamente repetate asupra centrelor jihadiste din regiunile Tamin, Tal, Aloush și al-Maqaber, la periferia sudică a orașului Deir Ezzur. Acestea au țintit, de asemeni, satele din regiunile al-Hassan, al-Janineh, Ayyash, precum și vechiul aeroport, al-Baqaliyeh. Zeci de teroriști au fost uciși, echipamentele, vehiculele, artileria și centrele de comandă fiind distruse în urma raidurilor.

     În Damasc: sursele din teritoriu au afirmat că armata a relocat un mare număr de soldați – din zonele eliberate de conflict din sudul Siriei – către fronturile de luptă din Ein Terma și Jobar. Potrivit acestora, primul convoi de trupe a inclus câteva tancuri și lansatoare de rachete aduse din zonele sigure din estul regiunii Ghouta, alte trupe urmând să fie dislocate în estul Damascului în următoarele zile.

     În Idlib: grupările teroriste, „Ahrar al-Sham” (Consiliul de Eliberare al Levantului) și „Tahrir al-Sham Hay’at” (Frontul al-Nusra), se pregăteau de o confruntare majoră în estul acestui oraș, după ce, anterior, au trebuit să facă față unor confruntări interne, care le-au slăbit mult forța combativă. Potrivit unor surse din anturajul acestor grupări rivale, Abu Mohammad al-Joulani, comandantul grupării „Tahrir al-Sham” se pregătește să atace „Ahrar al-Sham”, având intenția să-și impună controlul asupra regiunilor Saraqib and Jabal al-Zawiyeh.

 

Mihai Corb, InfoMondo

Sursa știrii: Fars News,

What Next?

Related Articles