Cehia vrea Serbia in UE in timpul mandatului sau

Cehia vrea ca Serbia “sa se apropie” de Uniunea Europeana in timpul mandatului sau in fruntea Uniunii, mai exact, in primul semestru al anului 2009. Declaratia a fost facuta la Belgrad de catre presedintele Vaclav Klaus, potrivit Reuters, preluat de Ziua.


“Vrem si este in interesul nostru ca Serbia sa se apropie de integrarea europeana cand asiguram noi presedintia prin rotatie a Uniunii”, a declarat Presedintele Cehiei, dupa o intalnire avuta cu Premierul sarb Mirko Cvetkovici.

 

Serbia doreste si spera sa obtina statutul de candidat la UE in 2009. Concretizarea aspiratiilor sale europene este insa blocata de problema cooperarii cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.
Mai exact, generalul Ratko Mladici, fost lider militar al sarbilor din Bosnia, si Goran Hadzici, fost lider sarb din Croatia nu au fost inca prinsi si deferiti Justitiei.

Presedintele ceh a anuntat ca autoritatile sarbe au invitat investitori cehi sa investeasca in sectoare cum ar fi cel al  cailor ferate nationale sau in cel turistic (dezvoltarea unor statiunile termale din tara).
La randul sau, premierul sarb a indemnat investitorii cehi sa se implice in domeniul energiei. De fapt, in acest domeniu compania ceha de electricitate, CEZ, si-a exprimat deja interesul.

Sursa: ZIUA 

What Next?

Related Articles