Ce ministere au primit mai mulţi bani în urma rectificării bugetare

Guvernul a aprobat pe data de 3 august prima rectificare a bugetului pe 2011. În conferinţa de presă de la finalul şedinţei de Guvern, premierul Emil Boc a anunţat că “datele confirmă creşterea economică de 1,5% pentru acest an”.

Primul-ministru a prezentat principalii ordonatori de credite ale căror bugete au fost suplimentate.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a beneficiat de o suplimentare de fonduri în sumă de 300 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de infrastructură şi pentru compensarea unor datorii ale companiilor de stat din subordine. “Am decis alocarea de fonduri pentru compensarea unor datorii, astfel încât să poată fi rezolvate problemele istorice ale acestor companii (…) şi să prevenim acumularea de noi arierate începând cu anul 2012”, a explicat primul-ministru.

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost suplimentat cu aproximativ 300 de milioane de lei pentru investiţii.

În domeniul social, Guvernul a suplimentat bugetul asigurărilor sociale cu 74 milioane lei, după ce s-au realizat compensări între fonduri, pentru a asigura plata pensiilor până la sfârşitul anului.

”Am suplimentat bugetul asigurărilor sociale astfel încât să fie asigurată susţinerea financiară la bugetul de pensii şi toate pensiile să fie plătite fără nicio problemă în lunile care urmează”, a declarat primul-ministru Emil Boc.

Emil Boc a menţionat faptul că au fost majorate bugetele unor ministere şi instituţii din domeniile apărării şi siguranţei naţionale la capitolul “Cheltuieli de personal” pentru a asigura plata contribuţiei la pensii de 5,5%, introdusă prin Legea unitară a pensiilor.

“Prin noua lege a pensiilor, aceste ministere au fost integrate în sistemul public de pensii şi, în consecinţă, şi militarii plătesc contribuţii la pensii. Atât contribuţia angajatorului, cât şi contribuţia angajatului anul acesta se suportă de la bugetul de stat. Am făcut acest lucru pentru a nu fi diminuată solda pe care o primesc militarii. Contribuţia pe care o plăteşte statul este atât pentru salariat, cât şi cea care revenea autorităţii de stat,” a explicat primul-ministru.

Pentru domeniul sănătăţii, Guvernul a decis alocarea suplimentară a sumei de 300 de milioane de lei, urmând ca alte 150 de milioane de lei, transferaţi în Fondul de Rezervă al Guvernului, să fie imediat alocaţi Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după ce se vor realiza unele reforme în domeniu. În acest sens, primul-ministru a menţionat taxa clawback, impunerea sistemului de medicamente generice, adoptarea, de către Parlament, a sistemului de coplată şi elaborarea, până la sfârşitul anului, a legislaţiei care să vizeze pachetul minimal de servicii medicale.

De asemenea, au fost acordate credite de angajament în valoare de 1682 de milioane de lei pentru programele şi cheltuielile pe care le au Ministerul Sănătăţii şi CNAS.

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost majorat, de asemenea, cu 735 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi Fondului de Garantare pentru asigurarea garanţiilor, respectiv a condiţiilor necesare absorbţiei a circa 626 de milioane de euro din fonduri europene. “Aceşti bani reprezintă un împrumut pe care îl acordăm Fondului de Garantare, care la rândul lui să poată emite garanţii, astfel încât autorităţile locale să poată absorbi bani europeni în proiecte care modernizează infrastructura din mediul rural”, a explicat primul-ministru.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a menţionat că rectificare bugetară a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, iar ţinta de deficit bugetar a fost menţinută la 4,4% din PIB. Potrivit ministrului Finanţelor, obiectivul acestei rectificări l-a constituit continuarea investiţiilor şi plata arieratelor. Astfel, au fost alocate 1,4 miliarde pentru stingerea obligaţiilor unor companii aparţinând Ministerului Transporturilor, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Sursa: comunicat de presa al Guvernului României

What Next?

Related Articles