Ce ar fi fost dacă ar fi existat o lege a lustrației ca lumea?

Proiect de lege. curierul judiciar.ro

În urmă cu vreo 20 de ani, pe când prin România zorile democraţiei abia se iviseră, nici măcar nu îndrăzneam să mă gândesc la ce zile negre vor veni în viaţa politică românească. Trecând peste faptul că atunci, la Revoluţia din decembrie 1989, animaţi fiind de dorinţa puternică de a scăpa de comuniştii şi securiştii lui Ceauşescu, mulţi nu am realizat că îl schimbasem pe Ceauşescu cu un neo-comunist, numitul Iliescu, am ajuns acum la concluzia că, totuşi, Legea lustraţiei cerută la punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara ar fi fost imperios necesară.

Dacă legea aminitită ar fi fost adoptată, e mai mult ca sigur că, toţi securisto-comuniştii de atunci nu ar mai fi avut cum să ajungă în funcţii-cheie în actualul mediu politic. Şi fireşte, de pe poziţii aproape imbatabile, să facă ceea ce fac.

Însă turnătorii de pe vremea lui Ceauşescu au fost Re-evaluaţi (ca să folosesc un termen consacrat!) şi… “s-au suit pe divan”. Desigur, postulând şi clamând principiile democraţiei! Nespecificând cu ce tentă să fie democraţia: occidentală sau răsăriteană.
Neaplicarea Punctului 8 de la Timişoara a permis perpetuarea unor reţele existente deja în decembrie 1989.
Iar succesul (sau, “succesurile”) respectivelor reţele se poate vedea azi, la peste 20 de ani.De fapt, pentru adoptarea unei astfel de legi este nevoie şi de existenţa unei mentalităţi sănătoase, care să permită societăţii să fie rezistentă la dezinformările şi manipulările de orice fel, este nevoie de un spirit democratic autentic.
Într-un stat de drept, dacă turnătorii şi cei care au făcut poliţie politică ar fi fost sancţionaţi (şi doar aşa, simbolic) nu se ajungea la ceea ce trăim azi: o întreagă tevatură, din care cel mai prost ies, culmea, cetăţenii acestei ţări. Care, parcă, nu mai formează poporul român, ci populaţia unei ţări numite România.

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles

One Response to "Ce ar fi fost dacă ar fi existat o lege a lustrației ca lumea?"

  1. Gogu says:

    Total gresit ! Astia care ne chinuie acum sint, numai din intimplare, si fosti securisti, comunisti etc. In general sint tradatori, japite(scuzati expresia) si alte categorii scapate (voit) de sub control de un Stat in disolutie AVANSATA !