CE a prezentat Pachetul anual privind Extinderea UE

UE. foto wikipedia

Comisia Europeană a prezentat în aceste zile Pachetul anual privind Extinderea Uniunii Europene. Pachetul cuprinde „Strategia pentru extindere şi principalele provocări pentru perioada 2011–2012”, precum şi Rapoartele de progres pentru statele candidate şi pentru potenţialii candidaţi la statutul de membru al UE, se arată într-un comunicat al MAE.

Din perspectiva României, este salutar faptul că Pachetul 2011 reconfirmă angajamentul UE faţă de extinderea Uniunii Europene, într-un context geopolitic şi economic în schimbare (evenimentele recente din Nordul Africii, criza financiară globală şi dificultăţile actuale în zona euro). Acest fapt impune constituirea unui pol de stabilitate şi democraţie în sud-estul Europei, ancorat în procesul de extindere.

Documentul de strategie reafirmă perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, a Turciei şi Islandei, arătând că extinderea UE a intrat într-o nouă etapă.

Totodată, documentul prezintă atât progresele înregistrate de către statele vizate, cât şi domeniile care necesită eforturi suplimentare din partea candidaţilor şi potenţialilor candidaţi în acest proces.

Sursa: comunicat al MAE

What Next?

Related Articles