Care sunt ţările cu cei mai fericiţi cetăţeni

La întrebarea “care este ţara cu cei mai fericiţi cetăţeni”, câştigătoarea locului I a fost declarată ţara lui Hamlet, Danemarca.

Astfel, potrivit unui studiu, peste 90% dintre danezi s-au declarat satisfăcuţi de viaţa lor şi 92% sunt convinşi ca situaţia va continua şi în următorii cinci ani. 
De asemenea, 77% dintre cetăţenii danezi au declarat că au mai multe experienţe pozitive pe zi (bucurie, odihna, mandrie in ceea ce au realizat).

Norvegia este ocupanta locului secund pe podiumul ţărilor cu cea mai bună calitate a vieţii şi a echilibrului între locul de muncă şi activităţile personale.

În ceea ce priveşte gradul de ocupare al forţei de muncă, 75% dintre norvegienii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 ani au o slujbă şi lucrează în medie 1407 ore pe an, in condiţiile în care media OECD este de 1793 ore pe an.

Norvegienii îşi dedică 67% din timpul unei zile, respectiv 16,1 ore pe zi activităţilor de relaxare şi odihnă sau activitatilor recreationale (televizor, jocuri, iesiri cu prietenii), peste media OECD.

Olanda ocupă  locul al treilea în clasament.

Principalele motive pentru care Olanda se afla in clasamentul tarilor cu cele mai bune conditii de trai sunt programul de munca al angajatilor si speranta mare de viata.

Astfel, olandezii au o rata a angajarilor pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani de 74,67%, iar dintre acestia, persoanele care lucreaza saptamanal mai multe de 50 ore reprezinta doar 0,01%.

In plus, 75% dintre mamele din Olanda se reintorc la munca abia dupa ce copiii lor incep scoala, ceea ce sugereaza ca femeile de acolo au posibilitatea de a gasi un echilibru intre viata de familie si cariera.

De asemenea, speranta de viata in cazul olandezilor este de 80,2 ani, cu peste un an mai mult decat media OECD, iar 91% din populatia tarii se declara satisfacuti de viata lor in aceasta tara.

Mentiunea in acest clasament este obtinuta de o tara nordica ce exceleaza printr-un sistem de invatamant ireporsabil.

In Finlanda, 81% dintre adultii cu varste cuprinse intre 25 si 64 ani detin echivalentul unei diplome de bacalaureat, ceea ce plaseaza tara peste media tarilor membre OECD.

Sursa: 9Am

What Next?

Related Articles