Bulgaria începe construcţia tronsonului său din gazoductul Nabucco

Proiectul Nabucco. foto Transgaz

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a anunţat Bulgaria intenţionează să înceapă construirea gazoductului Nabucco în jurul datei de 10 ianuarie 2013. Borisov a declarat că a primit asigurări de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso că acest proiect va avea sprijinul executivului comunitar.

În acest sens Sofia a propus ca interconexiunea ce va lega sistemele de transport de gaze naturale ale Bulgariei şi Turciei să fie inclusă în proiectul Nabucco menit să aducă gaze din Azerbaidjan până în Europa.

Borisov a precizat că proiectul Nabucco este important pentru ţara sa deoarece va diversifica sursele de gaze, dar şi pentru că, în opinia sa, în doi-trei ani Bulgaria va dispune de cantităţi importante de gaze care vor fi extrase din Marea Neagră, pe care le-ar putea exporta.

Deja guvernul bulgar a aprobat emiterea unei autorizaţii care va permite unui consorţiu din care fac parte grupul petrolier francez Total SA, cel austriac OMV şi cel spaniol Repsol, să efectueze prospecţiuni asupra blocului “Khan Asparuh”, situat pe platoul continental şi în partea de nord a zonei economice exclusive a Bulgariei din Marea Neagră.

Pe de altă parte, Borisov a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin i-a promis că va vizita Bulgaria pe 9 noiembrie, pentru a da startul construirii gazoductului South Stream. Borisov a spus că împreună cu Putin vor vizita orăşelul Provadia (situat în partea de nord-est a ţării, la circa 50 de kilometri distanţă de Varna şi de litoralul Mării Negre). Acolo este punctul unde South Stream va fi interconectat cu celălalt gazoduct prin care gazele ruseşti ajung în Balcani, cel care traversează Ucraina şi România. “Aşa că cele două proiecte se vor construi simultan pe teritoriul Bulgariei, vor crea noi locuri de muncă şi vor garanta diversificarea surselor de gaze pentru generaţiile viitoare”, a mai spus Borisov.

Nabucco se vrea o nouă punte de gaz între Asia şi Europa care va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale – regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu – cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria – unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală – trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria. Se va anula astfel dependenţa europenilor de gazele ruseşti. Acţionarii Nabucco sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Gazoductul South Stream este considerat rival al proiectului european Nabucco, acesta fiind destinat transportului de gazului rusesc prin Marea Neagră spre Europa Centrală şi de Sud. Lungimea tronsonului pe sub Marea Neagră este de 900 de kilometri, la adâncimea maximă de 2000 de metri cu rute de transport terestre din Bulgaria spre Grecia şi Italia şi spre Serbia, Ungaria şi Austria. Proiectul prevede o asociere întrte Rusia (Gazprom) şi Italia (ENI). Capacitatea proiectată a conductei este 63 de miliarde de metri cubi de gaz anual. Gazoductul ar urma să fie lansat pe 31 decembrie 2015.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles