Bucureşti – Reuniunea “Romania’s Security Leadership in South East Europe”

Discursul preşedintelui Romaniei la Romania’s Security Leadership in South East EuropePrezent la reuniunea „Romania’s Security Leadership in South East Europe”, organizată la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat în faţa participanţilor că ”este necesară o întărire a Flancului Estic al NATO cu o prezenţă  robustă, credibilă, de descurajare, în mod echilibrat, pe tot acest Flanc”.

Redăm în cele ce urmează speach-ul preşedintelui:
“Evenimentul de astăzi are loc într-un moment cu puternice semnificaţii pentru securitatea Europei.

Peste numai câteva săptămâni, la Varşovia, vom discuta viitorul relaţiilor de securitate transatlantice în cadrul unuia dintre cele mai importante Summituri NATO de după anul 1989. De asemenea, în cadrul Consiliului European, aşteptăm cu interes prezentarea şi discutarea viitoarei Strategii Globale Europene pentru Politică Externă şi Securitate, care va înlocui Strategia de Securitate a Uniunii din 2003.

Felicit, de aceea, pe strategii de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, deoarece ne oferă astăzi, într-un moment crucial pentru viitorul Europei, posibilitatea de a discuta rolul României în interiorul structurilor nord-atlantice, în arhitectura de securitate a Europei, în această regiune a bătrânului continent frământată de conflicte şi marcată de instabilitate.

Problemele de securitate ale Europei s-au aflat în dinamică permanentă, care impune gândire strategică.

Prin urmare, contribuţia dumneavoastră, a experţilor în studii politice şi relaţii internaţionale, rămâne hotărâtoare pentru noi, decidenţii politici, care dorim ca atât NATO, cât şi Uniunea Europeană să îşi îndeplinească în continuare rolul de comunităţi de securitate.

Istoria ne-a arătat că valorile democraţiei liberale şi ale statului de drept trebuie mereu protejate, cultivate şi promovate şi că nu sunt de la sine înţelese, iar riscurile la adresa lor nu trebuie niciodată neglijate sau subestimate.

În acest context, nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunităţii momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democraţiei poloneze de a găsi cele mai bune soluţii în conformitate cu cerinţele statului de drept, având în vedere tradiţia Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democraţii. Sper că instituţiile europene vor sprijini constructiv aceste eforturi ale Poloniei, pentru că actualul context dificil, mai ales în Vecinătatea Estică, dar şi în interiorul Uniunii Europene, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcţia asigurării stabilităţii şi securităţii noastre, în sensul cel mai larg. Contăm, în acest sens, în acest demers, pe contribuţia Poloniei, partener strategic al României.

Doamnelor şi domnilor,

Într-adevăr, ne aflăm într-un moment în care este esenţial să apărăm aceste valori, dar şi să redescoperim căile şi mijloacele prin care să asigurăm, într-un mod echilibrat, atât securitatea, cât şi democraţia, în contextul revenirii la nivel european a populismului, naţionalismului şi extremelor politice.

În primul rând, cred că trebuie să păstrăm şi să întărim ceea ce s-a câştigat deja la nivel european din punctul de vedere al construcţiei instituţionale a apărării colective – prin Alianţa Nord Atlantică – şi a spaţiului de securitate, libertate şi justiţie – prin Uniunea Europeană. În acelaşi timp, aceste realizări trebuie ajustate şi adaptate în faţa provocărilor politice, economice şi de securitate curente.

România este situată în proximitatea zonelor care generează două dintre cele mai importante provocări de securitate la nivel european.

Este vorba, pe de o parte, de punerea la îndoială, de către Federaţia Rusă, a principiilor şi mecanismelor de asigurare a stabilităţii la nivel european, fie în formule de tip hard security, prin folosirea forţei armate cu încălcarea dreptului internaţional, fie prin formule ale războiului hibrid, inclusiv prin ameninţări directe sau propagandă media, cum am văzut recent. Pe de altă parte, este vorba de accentuarea instabilităţii din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin apariţia unor noi forme de radicalism şi extremism terorist, aşa cum este cazul Daesh.

După cum am subliniat în noua Strategie Naţională de Apărare, aprobată de Parlamentul României anul trecut, la propunerea mea, „România are obligaţia de a păstra echilibrul strategic într-o zonă de interferenţă a unor complexe de securitate regionale, dar şi de a contribui la consolidarea procesului de europenizare”. Atât în problematica regiunii Sud-Est Europene şi Balcanice, cât şi în cea a Regiunii Extinse a Mării Negre, România a acumulat o experienţă majoră, pe care acum o pune la dispoziţia aliaţilor şi partenerilor săi, în baza simplei premise că niciun stat nu mai poate să-şi asigure securitatea în mod individual.

Principala modalitate prin care am ales să ne pregătim la nivel naţional, în faţa noilor provocări de securitate europene şi regionale, a fost aceea de a relansa, într-o manieră cuprinzătoare şi robustă, analiza şi planificarea strategică. În ultimul an şi jumătate, România are o nouă Strategie Naţională de Apărare, o nouă Cartă Albă a Apărării şi o nouă Lege pentru planificarea apărării, adaptată noului context internaţional şi planificării apărării colective la nivelul NATO. De câteva zile avem şi o nouă Strategie Militară.

În plus, am reuşit să atingem foarte rapid un larg consens politic la nivel naţional, astfel încât să alocăm 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare pentru cel puţin perioada 2017-2027.

Doamnelor şi domnilor,

În încheiere, doresc să supun atenţiei dumneavoastră, spre dezbatere, un aspect sensibil, în contextul Summitului NATO de la Varşovia.

Am spus-o deja cu mai multe ocazii: este necesară o întărire a Flancului Estic al Alianţei cu o prezenţă avansată robustă, credibilă, de descurajare, în mod echilibrat, pe tot acest Flanc.

Nu trebuie să existe nicio competiţie pentru mai multă prezenţă Aliată pentru unii dintre noi, uneori chiar în detrimentul altora. De fapt, nu suntem, în mod real, într-o astfel de concurenţă. Pentru toate statele Flancului Estic este vitală, din punctul de vedere al securităţii, această întărire echilibrată. Altfel, riscăm să ne creăm noi înşine vulnerabilităţi suplimentare.

Este adevărat, fără îndoială, că trăsăturile şi caracterul riscurilor şi ameninţărilor variază de la o zonă la alta. Dar este la fel de adevărat, şi doresc să subliniez acest lucru, că natura şi sursa ameninţării sunt aceleaşi pe întregul Flanc Estic, cel puţin la acest moment.

De aceea, este important să nu pierdem perspectiva strategică.

Trebuie să avem o viziune de ansamblu la nivel colectiv, Aliat. Suntem, cred, cu toţii de acord că trebuie să regândim apărarea colectivă şi să recalibrăm apărarea şi descurajarea, prin respectarea principiului „28 pentru 28” şi a celui privind abordarea de tip „360 de grade”, în noul context de securitate.

Tocmai de aceea, este esenţial rolul pe care dumneavoastră, experţii, îl puteţi juca în a analiza, dezbate şi promova concepte cu largă relevanţă strategică. Acestea pot contribui la conturarea unei viziuni mai ample şi pe termen lung asupra securităţii unei regiuni europene, considerată una cu „geometrie variabilă”, aşa cum este Europa Centrală şi de Est.

Cred că trebuie să ne gândim împreună cum contribuim mai bine la ansamblul apărării colective în cadrul NATO şi la consolidarea spaţiului de securitate, libertate şi justiţie la nivelul Uniunii Europene”.

Sursa: preşedinţia României

What Next?

Related Articles

One Response to "Bucureşti – Reuniunea “Romania’s Security Leadership in South East Europe”"

 1. DOCTRINA DE APĂRARE A PATRIEI RESCRISĂ DE DUȘMANII NEAMULUI
  În nici un stat din lume, o instituție academică militară de învâțămând sau vreo comisie științifică de evaluare nu ar da girul unei așa zise lucrări de doctorat, care să anuleze în câteva sute de pagini traduse și compilate din alte limbi, după niște autori care nu au citit în viața lor istoria militară a poporului român, a unei lucrări antinaționale, anticreștine și laudativ criminală asupra intervenționismului împotriva unor state care au băgății naturale enorme, pe baza unor motive absurde, false și imaginative, grupate în baza conceptul de globalizare .
  Un așa zis speciliast, care acum este șef de catedră la prima Universitate înființată la Iași, încă din vremea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, predă de ani buni la studenți cursuri care anulează toată știința și doctrina militară constrută dea lungul veacurilor prin vărsarea de sânge a milioane de compatrioți încă din comuna primitivă și până la ultimul război mondial, combate cultul eroilor neamului, respectul față de apărătorii patriei știuți și neștiuți din toate timpurile și locurile, rolul conducătorilor noștri militari patrioți, care au murit pentru libertate și credință: Decebal, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu, Victor I. Antonescu. Acest așa zis autor, care de fapt este un simplu operator a unui computer, consideră că lupta națiunii pentru independență și neatârnare, sau pildele de eroism și pariotism din trecut ar fi anacronice, că acum valabil ar fi conceptul ca armata, structurile de siguranță anticriminale, și forțele de ordine publică ar fi normal să se pună în slujba marilor corporații multinaționale, în scopul preluării bogățiilor prin jaf și cotropire. Suspect este că acest așa zis om de știință, mai primește și o soldă lunară de la bugetul de stat, corespunzătoare gradului de colonel de jandarmi, dar și un salariu motivant de la Univesitatea de Stat A.I. Cuza, unde este cadru didactic și formator de specialiști cu o solidă pregărire academică împotriva interesului național sau a siguranței și apărării naționale, tineri fani ai globalizării care sunt deja recrutați de companii multinaționale, pentru servicii plătite împotriva intereselor economice ale statului nostru.
  Dacă aceste lucruri ar rămâne la nivel teroretic, nu ar fi o mare problemă, deoarece bibliotecile de stat și particulare au zeci de mii de cote și tiluri de lucrări științifice și istoriografice care suțin adevărul istoric pe baza unor probe și documente ce nu mai pot fi combătute de nici o nouă doctrină antinațională. Dar din păcate, autorul compilației (copye-paste) traduse empiric: „ Participarea structurilor specializate ale jandarmeriei române la gestionarea conflictelor asimetrice în contextul globalizării” care a fost redactată la Academia Militară din București prin intermediul căreia a primit titlul de doctor în științe militare, de strategie și securitate antinațională consideră speciliștii militari consacrați. În afară de faptul că valoarea științifică a acelei lucrări este zero absolut, având tendița spre a justifica o mare parte a crimelor împotriva umanității, comise în ultimul timp de anumite state, sub legenda dreptului corporatist (adică dreptul criminalilor de a comite din ce în ce mai multe masacre împotriva civililor din Siria, Libia, Irak) și a ripostei asimetrice împotriva cui…a copiilor, femeilor însărcinate, bătrânilor, bolnavilor?.
  Cu ce drept acest individ care este cetățeanul statului român, dar care cu obstinație caută de zeci de ani motive de să depopuleze patria sau să folosească forța brută armată împotriva persoanelor sau grupurilor de persoane care-și apără dreptul de proprietate garantat de constituție și legile statului, ordonă angajaților săi militari jandarmi din subordine pe care îi cordonează autarhic și dictatorial, să bată cu cruzime sătenii din Comuna Pungești, care nu doresc să li se distrugă casele lor, moștenite de la ascendenții lor, pentru creșeterea profitului unor corporații multinaționale, să țină pelerinii creștini în frig și în ploaie zeci de ore, dacă vor să viziteze un locaș sfânt, să bată cu bestialitate moșnegi și băbuțe care vând urzici, cireșe, mere, legume și flori, pentru a avea bani să-și cumpere o pâine sau un medicament.
  Cu ce drept acest personaj sinistru calculează ca pentru aducerea la audiere o băbuță din Rădăuți, suspectă că ar fi dat câteva ouă la o judecătoare, va trebui să mergă două grupe de jandarmi dotate cu armament greu și cu două dube, de la București, însoțite de echipaje de la Poliția Rutieră.
  Cu ce drept a interzis prin ordin scris jandarmilor din subordine să se înscrie la Asociația Sportivă Apărătorii Patriei Iași, și chiar a cumpărat influența cumătrului său, care acum a fost ales primar al municipiului Iași, pentru ași angaja soția la Poliția Locală Iași, fără concurs, fără examen, și fără a avea studii de specialitate, pe funcția de Șeful Serviciului Control Urbanism, doar pentru a demola sediul acestei asociații, a fura poarta cu tot cu denumirea firmei și însemnele Guvernului României, deoarece se pare că tot ce este legat de tradiția sporturilor militare românești ar trebui să dispară, potrivit găndirii antinaționale a domniei sale.
  Și pentru că nu trebuie lăsat loc de interpretări, acest sinistru personaj fals doctor în științe militare și de securitate și colonel de carton de jandarmi, se numește Tulică Mircea, soția acestua se numește Tulică Mihaela, este cumătru cu Primarul Mihai Chirica de la PSD, organizația politică care a bulibășit România în ultimul sfert de secol, a adus-o în stadiul de colonie și subdezvoltare și a ucis direct sau indirect peste zece milioane de români născuți și nenăscuți. Ori dacă va trebui să moară acum și alți apărători ai patriei prin accidente rutiere provocate, sau alte metode mai sofisticate, să dispară orice urmă a organizației Stop-Crime.Ro și Stop-Crime.World, Asociația Detectivilor Patriculari, etc., pentru ca profesori universitari din tipologia celui evidențiat mai sus, să educe tânăra generație în spiritul globalismului și a urii de neam și țară, înseamnă că acest popor a fost învins și înrobit, de niște apologeți ai crimelor și masacrelor la nivel planetar, comise pentru creșterea profitului câtirva familii și corporații multinaționale și superstatale.
  Doar pentru mult mai puțin, alte state execută pe stadioane asemenea indivizi trădători, sau îi introduce în temință pe viață, fără posibilitate de eliberare condiționată, iar la noi primesc decorații și diplome de merit. Oare a murit dreptatea și patrotismul în România, ce viitor ne așteaptă dacă vom tolera la conducerea unor instituții publice, impostori plătiți din bani publici, acești distrugători ai miturilor apărătorilor neamului.
  În condițiile de austeritate bugetară, în care autori consacrați nu pot publica lucrări științifice de mare amplare, deoarece fondurile sunt alocate unor sfertodocți care publică teze de doctorat, prin care românii sunt îndemnați să nu mai fie români ci tradători de neam și țară sau globaliști (termen derivat del a gloabă). Ori este știință ori este prostie academică….