Bruxelles-ul pregăteşte un ajutor de “precauţie” pentru Portugalia

Portugalia si UE. foto incont Comisia Europeană pregăteşte un al doilea plan de ajutorare pentru Portugalia, pentru anul 2014, atunci când actualul plan de salvare va fi încheiat.

Acest plan de rezervă se constituie cu scopul de a asigura stabilitatea şi securitatea economică, în cazul în care Portugalia ar întâmpina dificultăţi suplimentare pentru a se auto-finanţa, anunţă El País citând surse din UE.

Această “salvare soft” ar urma să fie gestionată de MES – Mecanismul european de stabilitate – şi nu de către troica UE-BCE-FMI. Aceasta ar implica, de asemenea, unele reforme, dar mai puţin severe decât cele iniţiate deja de către Portugalia.

Eurogrupul s-a întrunit pe 8 iulie pentru a discuta despre situaţia din Portugalia, dar, de asemenea, şi despre cea din Grecia şi Spania.

Bruxelle-ul lansează în acest fel un semnal pentru a arăta că nu va abandona o ţară care a atins limitele austerităţii. Mai mult, Portugalia s-a dovedit a fi cel mai sârguincios elev al troicii: guvernul conservator a aprobat toate reformele şi cerinţele solicitate.

Această masură de precauţie este determinată de starea actuală a Portugaliei, care prezintă semne clare de oboseală din mai multe perspective. Măsurile de austeritate la care ţara a fost supusă nu fac faţă situaţiei economice precare a statului, recesiunea şi şomajul prezintă şi la momentul actual o tendinţă ascendentă şi există îndoieli cu privire la stabilitatea şi recuperare politică.

Sursa: El Pais Internacional, Presseurop.eu

Simion Bianca, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles