Boc isi pregateste intoarecerea la primaria Clujului?

Ca actualul premier Boc s-ar intoarce la Cluj, pe functia de pe care a plecat la Bucuresti, adica, aceea de primar, este deocamdata un zvon. Ca vrea sa modifice legislatia referitoare la răspunderea autorităţilor locale, mai exact, ca vrea sa acorde o mai mare putere celor care vor fi primari, este insa o certitudine. Astfel, in seara zilei de 7 aprilie, după şedinţa Executivului, Boc a declarat ca “Guvernul va înainta Parlamentului, pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă, un proiect de lege privind răspunderea autorităţilor locale.El a susţinut că proiectul de lege urmăreşte întărirea
autorităţii primarului.

“În esenţă (nr. redactiei, noul proiect de lege), urmăreşte clarificarea unor raporturi în interiorul administraţiei publice locale, de întărire a autorităţii primarului şi, nu în ultimul rând, de clarificare a unor aspecte care ţin de validarea mandatelor de consilieri locali, precum şi de reglementarea modului de adoptare a hotărârilor consiliilor locale şi judeţene cu privire la patrimoniu”, a detaliat Boc, citat de AGERPRES.

De asemenea, Boc a specificat că Guvernul sprijină un proiect de lege, aflat în Parlament, pentru alegerea primarului într-un singur tur de scrutin.

Potrivit ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, noul proiect de lege, de modificare a Legii 215/2001, prevede “posibilitatea ca un ales local să îşi intre în atribuţii automat, după o decizie favorabilă a instanţei de judecată”.

“Atunci când discutăm de validarea consilierilor, ştim foarte bine că astăzi, în multe unităţi administrativ-teritoriale, avem blocaje atunci când se vacantează un post. De multe ori grupurile politice din acel consiliu local nu cad la o înţelegere, iar acel post vacantat nu poate fi ocupat. Astăzi, prin această modificare, dăm posibilitatea alesului local să îşi intre în atribuţiuni printr-o hotărâre judecătorească a instanţei într-un termen de 5 zile”, a explicat Igaş.

“De asemenea, la nivelul conducerii şedinţelor consiliului local, situaţia de astăzi permite consilierilor locali, prin rotaţie, să conducă şedinţele de CL. Proiectul stipulează că primarul va conduce şedinţele de consiliu local, dar neavând drept de vot”, a mai spus Igas.

O altă modificare se referă la adoptarea hotărârilor în Consiliul Local.

“Cu excepţia patrimoniului, unde avem nevoie de două treimi din votul consilierilor, celelalte hotărâri de consiliu se adoptă cu jumătate plus 1 din consilierii prezenţi la şedinţă”, a explicat ministrul citat de AGERPRES.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles