Banul este ochiul dracului, oriunde în lume

banul - ochiul dracului. foto cache.gawker

“Banul este ochiul dracului”, zice un proverb.Nu ştiu dacă ţine de spiritualitatea românescă zicerea asta.Oricum, nu mă voi opri la felul în care acest proverb se aplică unor reprezentanţi din societatea civilă românească. Deci, îi voi lăsa în pace pe indivizi gen primari supendaţi, primari cercetaţi de DNA, primari arestaţi şi apoi reveniţi pe scaunele din fruntea administraţiilor locale.
Voi depăşi graniţele româneşti şi mă voi opri la Paris. Aici, pe 15 decembrie, fostul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare “cu suspendare” de tribunalul corecţional din Paris.
Procesul în care Chirac a fost judecat şi condamnat viza “angajări fictive la primăria Parisului”, pe care a condus-o între 1977 şi 1995, relatează AFP, preluat de AGERPRES.
În vârstă de 79 de ani, este primul preşedinte al Franţei condamnat de un tribunal.

El a fost găsit vinovat de “deturnare de fonduri”, “abuz de încredere” şi “conflict de interese”. El risca o pedeapsă de 10 ani de închisoare şi 150.000 de euro amendă.

Concret, despre ce este vorba:
Chirac, pe vremea în care era primar al Parisului, a angajat fictiv şi a renumerat, din banii municipalităţii, persoane care lucrau efectiv pentru partidul său politic, Adunarea pentru Republică, devenită Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP).Deci, tot partidul, a fost de vină. Ca la Românica. Unde toţi au luat mită că să cotizeze la partid. Sau cel puţin a declarat Şeful OPC Braşov, care a luat mită 70.000 de euro ca să-i dea, mai departe, la PDL.

Revenind la Paris, dosarul locurilor de muncă fictive a avut două părţi, comasate la cererea avocatului lui Chirac:
– una – instrumentată la Paris – referitoare la 21 de locuri de muncă,
– alta – instrumentată la Nanterre – având ca obiect 7 locuri de muncă ocupate de membri permanenţi ai RPR, pentru a-l ajuta la pregătirea campaniei prezidenţiale din 1995.

În această a doua parte, fostul prim-ministru şi actual şef al diplomaţiei franceze, Alain Juppe, fost adjunct la primărie al lui Chirac, a fost condamnat în 2004.
În acea vreme, Jacques Chirac a fost protejat de imunitatea sa prezidenţială.

Chirac a respins întotdeauna faptele care i-au fost imputate, afirmând, într-o declaraţie citită la proces de unul dintre avocaţi săi, că nu a comis “nicio greşeală penală sau morală”.
Jacques Chirac a fost absent la citirea verdictului, deoarece, potrivit unui certificat medical, acesta suferă de tulburări neurologice “severe şi ireversibile”.

Primăria Parisului, principala parte vătămată, a încheiat în urmă cu un an un acord amiabil de indemnizare cu UMP şi cu Jacques Chirac. Din cele 2,2 milioane de euro, UMP ar urma să plătească trei sferturi, iar restul, de Jacques Chirac. Deci Partidul nu a uitat că Chirac l-a ajutat şi a decis la rându-i să-l ajute… No comment!

Sorina Bruj

Surse: AFP; AGERPRES

What Next?

Related Articles