Bahrainul, Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită anunță măsuri „corespunzătoare” împotriva Qatarului

sursa: quatarembasy

sursa: quatarembasy

Într-o declarație comună, cele patru țări arabe: Bahrain, Egypt, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au afirmat că vor lua „măsurile politice, economice și juridice corespunzătoare” în urma refuzului Qatarului de a se conforma celor 13 condiții pe care aceste state i le-au cerut.  

     Grupul condus de saudiți a acuzat Qatarul că „încearcă permanent să submineze securitatea și stabilitatea din regiunea Golfului: „Toate măsurile politice, economice și juridice vor fi luate într-o manieră adecvată și la timpul potrivit, astfel încât drepturile, securitatea și stabilitatea celor patru țări să nu fie afectată”.  

Luni, micul emirat din Golf, prin vocea șeicului Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a respins cele 13 cereri ale grupului, afirmând că nu se teme de eventualele represalii militare, iar țara sa va face „orice îi va sta în putință pentru a-și proteja cetățenii”. În urma embargoului terestru, aerian și naval impus țării sale, șeicul a acuzat grupul arab de acțiuni care încalcă suveranitatea națională.

Toate legăturile cu Qatar au fost tăiate, chiar și rutele folosite pentru importul alimentelor; de asemeni, cetățenilor qatarezi din cele patru țări li s-a ordonat să părăsească teritoriul și s-au luat măsuri punitive împotriva firmelor și instituțiilor financiare ce aparțineau acestui stat.

În data de 22 iunie a.c., grupul celor patru a emis o listă cu 13 condiții pe care Qatarul trebuia să le respecte – între care și întreruperea emisiei postului Al-Jazeera, închiderea singurei sale granițe terestre și suspendarea tuturor zborurilor din și în țară – ca premise absolut necesare pentru ridicarea sancțiunilor.

Arabia Saudită și aliații săi consideră că aceste solicitări au devenit acum „nule și fără sens”, întrucât guvernul qatarez „a zădărnicit toate eforturile diplomatice de rezolvare a crizei”.

Joi, Departamentul american de Stat – prin vocea purtătorului de cuvânt, Heather Nauert – a avertizat că s-a intrat într-un impas și această criză a Golfului ar putea să continue săptămâni, sau chiar luni de zile. Mai mult decât atât, SUA se teme că această criză s-ar putea adânci.

Nauert a mai declarat că Ministrul de Externe, Rex Tillerson, păstrează legătura cu țările Golfului, iar luni, 10.07. a.c. va întreprinde o vizită în Kuweit – țară aleasă ca mediator în acest conflict diplomatic – pentru a găsi unele soluții la această criză.

 

Mihai Corb, InfoMondo

Sursa știrii: Al-Jazeera

What Next?

Related Articles