Baconschi despre ambasadorii români: “asemenea diplomaţilor americani, şi ei au reţele de contact şi trimit informări în ţară”

Invitat la emisiunea “După 20 de ani” difuzată duminică, 3 aprilie, de ProTV, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, că “asemenea diplomaţilor americani, ambasadorii români au reţele de contact şi trimit informări în ţară, stilul fiind mai reţinut şi mai sobru şi neproducând delicii stilistice”, citează MEDIAFAX.

“Toţi ambasadorii noştri îşi constituie pe durata misiunii o reţea de contacte politice, economice, academice şi se întâlnesc zilnic cu interlocutori din ţara respectivă, trimit telegrame (…) Cred că stilul comunicărilor diplomatice de la noi este un pic mai reţinut, mai sobru, nu pot să spun că am delicii stilistice în momentul în care parcurg semnalările zilnice sau sintezele “, a spus Baconschi.

În ceea ce priveşte securitatea informaţiei la MAE, ministrul a precizat că acesta este la standarde NATO.

” Avem standarde de securizare a informaţiilor clasificate la nivelul NATO şi până în prezent nu s-au întâmplat scurgeri de informaţii din sistem. (…) Au nivele diferite de clasificare. De exemplu în Wikileaks a intrat nivelul de jos, primul nivel de clasificare şi, evident, în funcţie de sensibilitatea informaţiilor transmise, cel care produce documentul şi stabileşte şi destinatarii lui, stabileşte şi nivelul de secretizare “, a explicat ministrul.

El a mai spus că nu este necesară o înăsprire a sistemului de securizare a informaţiei la MAE după scurgerea către presă a documentelor diplomatice americane.

“Suntem pe un standard consacrat în NATO şi avem metode de criptare a transmisiunilor cu coduri aleatorii care se schimbă foarte des (…) Nu putem lua măsuri peste ce avem la ora actuală pentru că avem cel mai bun sistem funcţional”, a spus ministrul.

Întrebat dacă oficialii români sunt neinstruiţi din moment ce nu s-au gândit că informaţiile furnizate la ambasadă ar putea apărea, ministrul a spus:

“N-am cum să mă pun în pielea fiecărui demnitar român care a trecut pe la ambasada SUA din Bucureşti. Oamenii au grade de responsabilitate obiectivă şi subiectivă destul de diferite, nivele de educaţie destul de fluctuante. Asta e. Avem o clasă politică pe măsura societăţii noastre. Dacă vrem mai mult, trebuie să selecţionăm altceva (…) Sunt multe lacune în comportamentul internaţional al elitei noastre politice. Cei care vin pe filiera diplomatică si ajung în viata politică sunt şi mai instruiţi. Cunosc cum trebuie să te porţi, care sunt limitele, ce se face şi ce nu se face”.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles