Atenţie la licenţele-pirat pentru software

Urmare a mai multor controale desfăşurate în toată ţara la lanţuri de magazine precun Altex, Domo sau Media Galaxy, atât în 2010, cât şi în anii trecuţi, au rezultat cazuri de amploare, în care unii angajaţi ai magazinelor instalau software fără licenţă pe computere.
Instalarea era, uneori, gratuit, alteori se cereau clienţilor sume modice în plus, fără a emite factură, potrivit avocatei Magda Popescu, preluat de MEDIAFAX.

Aceasta a evidenţiat cazul din 2006 al unui angajat Altex din Sibiu care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru că instala software fără licenţă pe computerele vândute clienţilor companiei.

De asemenea, atât angajatul, cât şi firma Altex, au fost condamnaţi la plata unor despăgubiri către titularii drepturilor de autor.

Angajaţi ai aceleiaşi companii, din Piatra Neamţ şi Satu Mare, sunt cercetaţi, începând din 2010, pentru fapte similare.

Într-un alt caz, un angajat al companiei Domo a fost învinuit pentru preinstalare de software fără licenţă, dosarul fiind în curs de investigare.

Angajaţi ai Domo din Cluj, Iaşi şi Bucureşti sunt suspectaţi de aceleaşi infracţiuni, potrivit oficialului Buisness Software Alliance.

Popescu a precizat că poliţiştii au acţionat, în cele mai multe cazuri, prin organizarea de flagrante delict, în momentul în care angajaţii le propuneau unor clienţi să le instalaze software pe calculator, fie gratuit, fie contra unor sume modice.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles